Razgovor sa tri medijske kuće

U seriji razgovora sa kandidatima za dobijanje radio i televizijskih frekvencija predstavnici Saveta Radiodifuzne agencije razgovarali su juče sa ovlašćenim predstavnicima TV „Avala“, B92 i TV BK.Što se TV „Avala“ tiče, članove Saveta zanimalo je da li iza njih stoji tajkunski kapital kao što se priča, zatim da li je tačna izjava Aleksandra Tijanića da je ova televizija rezervna televizija Željka Mitrovića, vlasnika „Pinka“, kao i da li Danko Đunić, jedan od osnivača te kuće, namerava da se bavi politikom. Odgovarajući na ova pitanja, Đunić, inače svojevremeno potpredsednik Savezne vlade, rekao je da niti se bavi, niti namerava da se bavi politikom, da iza TV „Avala“ ne stoje pare tajkuna, već novac nastao radom firmi osnivača te da ta kuća nije ničija rezervna TV pa ne može biti ni rezerva Željka Mitrovića. On je naglasio da će se TV „Avala“, ako dobije dozvolu za rad, između ostalog, baviti ekonomsko-poslovnim temama na popularan način.


U razgovoru sa ljudima iz B92 predočeno je da je ova TV stanica, uostalom kao i druge u Srbiji, kršila Zakon o oglašavanju. B92 je od decembra prošle do 27. marta ove godine, utvrdio je monitoring agencije, ravno 58 puta prekršila zakonsku odredbu o maksimalnih 12 minuta reklama u toku jednog sata emitovanja. Čuo se i podatak da je vlasnik 48 odsto kapitala ove kuće jedan fond iz SAD, koji je, prema objašnjenjima nadležnih iz B92, neprofitna organizacija koja radi kao svojevrsna zadužbina i gde pare prikupljaju brojne nevladine organizacije.


Predstavnicima BK ukazano je da su u predizbornoj kampanji 2004. forsirali Pokret „Snaga Srbije“ Bogoljuba Karića, što je ocenjeno kao nedopustivo pa je predstavnicima te kuće upućeno pitanje kako će raditi ubuduće. Milomir Marić, jedan od urednika na Televiziji BK rekao je da je to samo jedan od perioda u radu ove kuće, da se takav pristup popravlja i da će i nadalje biti popravljan. Predstavnici BK potvrdili su da je račun BK blokiran, ali da se tokom ove ili sledeće sedmice očekuje njegova deblokada. Članove Saveta zanimalo je i ko je Blagoje Dimitrijević, vlasnik 40,65 odsto kapitala BK, na šta je Nikola Stojičić, zamenik generalnog direktora, rekao da se radi o jednom biznismenu.


R.M.

Tagovi

Povezani tekstovi