Razlike u novinarskom izveštavanju

‘Mislim da je najbolji način da novinari svoj posao obavljaju valjano, što tačnije i pravičnije, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze’, kazao je on gostujući na Radioteleviziji Srbije.


Novinari, bi prema njegovim rečima, trebalo da rade u što slobodnijim uslovima, kao i da budu oslobodjeni vladine regulative, pretnji nasiljom, odmazdom i finasijskim problemima.


On je kazao da se od pojave interneta, koji, prema njegovim rečima, vrši veliki pritisak na štampane i televizijske medije i koga je mnogo teže kontrolisati, u svetu dešavaju velike promene u medijima.


Odgovarajući na pitanje koliko vlade zemalja kontrolišu internet, on je kazao da vlasti nekih zemalja nastoje da suzbiju internet, posebno materijal sa kojim se ne slažu, dok im baš i ne uspeva da kontrolišu novinare.


‘U SAD novinari rade uglavnom slobodno, malo je vladine uspešne kontrole, imamo slobodu štampe, sistem gde sudovi brane ovakav sistem i uravnotežuju kontrolu vlade’, rekao je on.


Govoreći o razlici između evropskog i američkog novinarstva, Li je istakao da u Evropi ima manje istraživačkog novinarstva, kao i da su evropske novine konkurentnije od američkih, pa u tom slučaju, nastoje da objavljuju kratke priče kako bi bili što produktivniji.

Tagovi

Povezani tekstovi