Razrešena direktorka koja je tužila novinarku Draganu Sotirovski

ljiljana-isakovic

[box align=’box-left’ id=’7658′]Agencija podseća javnost da je Ministarstvu zdravlja 15.12.2014. uputila inicijativu za razrešenje Ljiljane Isaković pošto je utvrđeno da je kao direktorka bolnice postupala suprotno odredbama čl. 27. i 32. st. 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

NUNS podseća da je dr Ljiljana Isaković pre nekoliko meseci tužila urednicu dopisništva RTS-a u Nišu Draganu Sotirovski zbog njenih izveštaja o neregularnostima u Specijalnoj bolnici.  Prethodno, dr Isaković je uputila pretnje novinarki Sotirovski o čemu si izveštavali mnogi mediji. Između ostalog, poslovodno i sindikalno rukovodstvo Specijalne bolnice uputilo je krajem novembra i početkom decembra 2014. više pisama generalnom direktoru RTS-a u kojima su bez argumenata osporavali profesionalizam novinarke Sotirovski. Vrhunac je bila preteća poruka da je Sotirovski persona non grata u bolnici Soko Banja.

Godinu dana ranije, direktorka Isaković je u telefonskom razgovoru direktno pretila Dragani Sotirovski, zbog čega je novinarka podnela krivičnu prijavu ali su, Prvo osnovno, a zatim i Više tužilaštvo ocenili da pretnje nisu toliko ozbiljne da ugrožavaju bezbednost novinarke.

Hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici. Sotirovski je izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe direktorke Specijalne  bolnice „Sokobanja“ dr Ljiljane Isaković, koja je 12 godina direktorka ove ustanove u čijem Statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina.

Poslednjih godina protiv direktorke isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa 900 hiljada dinara, direktorka sa 65 hiljada dinara.

Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu pre godinu dana podneta je i prijava protiv direktorke zbog zloupotrebe službenog položaja.

U Specijalnoj bolnici čak 20 zaposlenih ima status uzbunjivača.

U preporuci Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje direktorke Specijalne bolnice, pored ostalog, navedeno je da je Ljiljana Isaković sklopila sa svojom kćerkom Jelenom Isaković ugovor o radu kojim je u toj bolnici zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na poslovima doktora medicine — pripravnika. Potom da je sa kćerkom Jelenom zaključila vansudsko poravnanje kojim je prihvaćeno da Jelena Isaković ovoj bolnici vraća dug po osnovu stipendiranja u iznosu od 300.201,19 dinara u 60 jednakih rata, bez kamate. Na sličan način zaposlila je i sina Nikolu Isakovića s kojim je zaključila ugovor o radu kojim je najpre zasnovan radni odnos u bolnici na određeno vreme, do 30.11.2011. godine, a zatim 29.05.2012. godine donela odluku o prijemu u radni odnos kojom je primljen u radni odnos na neodređeno vreme. Na taj način je interesno pogodovala povezanim licima i time dovela u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije. Ljiljana Isaković o sukobu interesa, koji je imala u ovim situacijama, nije pismeno obavestila Ministarstvo zdravlja i Agenciju za borbu protiv korupcije.

 

Sekretarijat NUNS-a 

Tagovi

Povezani tekstovi