RBG: Srpski mediji doprinose širenju tenzija u Crnoj Gori

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

RBG ističu da crnogorska vlast nije uspela da zaštiti novinare, uprkos tome što je postojala svest o rizicima, i podsećaju da srpski tabloidi podstiču širenje etničkih tenzija umesto da pravično i uravnoteženo izveštavaju o događajima u Crnoj Gori

„Crnogorske vlasti treba da pojačaju zaštitu novinara”, napisala je na Tviteru međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RBG) povodom aktuelnih događaja na Cetinju. 

 

Ova organizacija je podsetila javnost na napad na ekipu Televizije N1 i dodala da srpski mediji podstiču etničke tenzije umesto da izveštavaju pravično i uravnoteženo.

 

Uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, na cetinjskim ulicama organizovani su protesti, koji su povremeno bili nasilni, a pojedini demonstranti ometali su rad novinara i novinarki.

 

Reporteri bez granica su istakli da crnogorska vlast nije uspela da zaštiti novinare, uprkos postojanju svesti o rizicima. 

 

Reporterka TV N1 Aleksandra Tolj Ružić izveštavala je sa protesta putem Fejsbuk lajva, u čemu ju je ometala grupa prisutnih građana: oni su pretili novinarki, napadali je, a čak i udarili telefon kojim je snimala. Ružić je dodala da su ekipu N1, između ostalog, polivali vodom, gurali, pljuvali i gađali kamenjem.

 

Pored podsećanja na ovaj napad, RBG su ukazali na to da srpski tabloidi podstiču širenje etničkih tenzija umesto da pravično i uravnoteženo izveštavaju o aktuelnim događajima.

 

Reporteri su osudili podsticanje nasilja i apelovala na crnogorsku vlast da unapredi zaštitu novinara i novinarki.

Tagovi

Povezani tekstovi