Red za „neposlušne emitere

Beograd-Izmene Zakona o radiodifuziji, koji je juče usvojio srpski parlament glasovima 127 narodnih poslanika, omogućiće bezpogovorno sprovođenje odluka Saveta republičke radiodifuzne agencije – pre svega kada je reč o oduzimanju dozvola za rad emitera i hitnom gašenju programa onih koji nisu dobili frekvencije. Odluka je doneta u usijanoj atmosferi, posle višemesečnih žestokih javnih optužbi na rad pomenutog Saveta, u koje su bili uključeni i mnogi nezadovoljni emiteri (poput BK TV i TV 5), zatim političke stranke, novinska udruženja, ambasade (poput nemačke zbog RTL), a i sam ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinovića koji traži smenu Saveta i krivičnu odgovornost za njegove članove.


Različiti komentari
Kojadinović je uoči glasanja parlamenta pokušao da ponovi svoje stavove pred matičnim Odborom za kulturu, na koju su došla petorica članova Saveta bez „glavnooptuženog“ predsednika Nenada Cekića, ali nije bilo kvoruma. Ranije je pokušao da za svoje stavove pridobije članove Vlade Srbije, ali je ostao u manjini, pa mu je juče u Skupštini, posle dužeg čekanja da se pojave dva člana tog skupštinskog tela – Svetlana Stojanović iz DSS-a, koja je inače bila i jedan od predlagača izmena Zakona, i Esada Džudževića, iz Liste za Sandžak, ostalo samo da se obrati novinarima.


Ministar je rekao da se izmene Zakona koje su usklađene s evropskim standardima koriste „kao paravan za nastavak nekih nečasnih radnji“ i ponovio da bi svi članovi Saveta trebalo da budu smenjeni, pošto nisu iskoristili šansu da budu nezavisni. „Novim skandalom“ je ocenio to što su se izmene Zakona pojavile pred poslanicima, mimo njegovog ministarstva i objasnio da je ono isključeno iz procesa kada je počela dodela nacionalnih frekvencija.


Posle odluke Skupštine o izmenama Zakona, mogli su se čuti različiti komentari, pri čemu su „oštećene“ strane i zastupnici njihovih interesa (u slučaju BK TV) ponavljali kako je „neko uzeo pare za frekvencije“, kako Koštunica brani Cekića, ali ne zadugo, ili da su sve oko frekvencija „zamuti oni iz RTL-a“, a Blagica Kostić, veoma nezadovoljna postupanjem Skupštine izjavila je, „evo, sad Savet ima i svoju policiju“. Aluzija se odnosila na obavezu policije da asistira u momentalnom zaustavljanju programa svima koji nemaju dozvole, pa i Televiziji Bogoljuba Karića, koja će ovim izmenama biti apsolutno ugašena, i tokom ovih letnjih meseci neće moći da emituje program čak ni preko satelita.


Miodrag Popov, zamenik glavnog i odgovornog urednika BK TV, kaže da se izmene zakona koji je izglasala Narodna skupština može se nazvati Zakonom o linču BK televizije, a njegova suština je dresura medija i svakog ko misli drugačije.


– Naš slogan je bio „Da li se plašite mraka“ i izgleda da je mrak pobedio. Nadamo se samo da svako ludilo ima ograničenje. Čak ni bivši režim, režim Slobodana Miloševića, nije trajno gasio medije. Ovi su ugasili BK televiziju, kao i petnaestak radio stanica među kojima su Jat, Hit i Balkan. Pri tom, Radio Indeks je dobio nacionalnu frekvenciju. Nijedna od televizija koje su dobile nacionalnu frekvenciju, pak, još nije počela da emituje program. Nisu čak ni završile konkurse za zapošljavanje – kaže on.


Dobro i loše
Može se reći, dodaje Popov, da je ovo najozbiljniji početak predizborne kampanje trenutnih vlasti.
– Najgore od svega što mi sa BK TV teško da možemo da uradimo nešto da se zaštitimo. Mi smo na sudu svaki put dobili, ali sudske presude više neće biti potrebne. Sada će suditi Cekić – jasan je on.
Nino Brajović, predsednik UNS-a, rekao je da je ovo još jedan pokušaj da se dovede do kraja mnogo osporavan konkurs.
– Među 49 predloženih članova ima i dobrih, ali neki su jednostavno nedopustivi. Primer je predlog da se emiterima dopusti popust od 15 do 30 odsto nadoknade za emitovanje programa ukoliko forsiraju kulturno-umetnički, naučni i program u sopstvenoj produkciji. A da bi taj popust bio ostvaren potrebna je saglasnost vlade – kaže on.
Time se gubi nezavisnost emitera od Vlade, a osnovna ideja Zakona o radiodifuziji bila je da emiteri budu nezavisni.
– Osim toga, vrlo je loš predlog da po završenom konkursu pojeftine naknade za emitovanje radio programa. Da je ovo pojeftinjenje bilo ranije možda bi se i neke druge radio stanice prijavile na konkurs – tvrdi Brajović.


M.D.-A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi