Redakciji Jugmedie prete i klanjem zbog saopštenja na albanskom o filmu mladih

jugmedia-1

Posle objavljivanja saopštenja na srpskom i albanskom jeziku o projekciji filma „Svi smo različiti i lepi“, kojeg su napravili mladi Albanci iz Preševa, Vranja i Niša, pod okriljem UNHCR, a povodom Svetskog dana izbeglica, ispod teksta na Fejsbuku objavljen je veliki broj uvredljivih i pretećih komentara na račun Jugmedie i njene glavane i odgovorne urednice.

 

Tekstovi su objavljeni juče, a kasno sinoć je svojim stavom – kolumnom, regavao jedna od naših čitalaca u smislu da je neprimereno anatemisanje Jugmedie i njenih novinara, ali i ispod tog teksta na albanskom jeziku na Fejsbuk stranici, kao i na samom portalu napisano takođe niz uvreda i pretnji. Tako je traženo da se Regionalni medij Jugmedia ukine i da se prikuplja petecija za njeno ukidanje.

 

„Nazivali su nas izdajicama, plaćenicima, stavljane su fotografieje amblema UČK, a ono što nas je najviše uplašilo to je pretnja klanjem“, objašnjava gl. i odg. uredica Jugmedie Milica Ivanović.

 

Film „Svi smo različiti i lepi“ nastao je u okviru projekta „Kulturna orijentacija i razmena u južnoj Srbiji“ i rezultat je zajedničkog rada studenata Filozofskog fakulteta u Nišu, mladih iz Preševa i mladih pripadnika izbegličke zajednice iz ovog grada. Mladi autori su u tom filmu pokazali da prepoznaju razumevanje, ljubav i ljudskost.

 

„Odluku o objavljivanju i na albanskom jeziku donela sam ja, sa željom da i mladi Albanci u Srbiji pročitaju tekst, jer Jugmedia, sa sedištem u Leskovcu, prati ceo jug Srbije, ali sam bila šokirana najprostačkijim uvredama i pretnjama. Pretnju klanjem sam krajnje ozbiljno shvatila“, naglašava Ivanovićeva.

 

Dodaje da nije u pitanju samo ona već svi članovi redakcije, posebno mladi novinari, od kojih je jedan nedavno imao nepijatno iskustvo u smislu vređanje i pretnji. Te pretnje prijavljene su policiji, ali je Osnovno tužilaštvo u Leskovcu odlučilo da nema krivičnog dela, već samo prekršajnog.

 

Ivanovićeva je danas pretnje klanjem prijavila policiji, ali krajnju reč ima isto tužilaštvo.

 

„Poučena raninjim iskustvima s tim tužilaštvom kada su u pitanju novinari Jugmedie, ni u ovom slučaju ne očekujem krivično gonjenje, iako ovakva monstrurozna pretnja podleže Krivičnom zakoniku, član 138, tačka 3“, ističe Ivanovićeva.

 

Inače, podvlači da su članovi redakcije tokom 12 godina oguglali na razne uvrede, ali ne i na pretnje i fizičke napade, kojih je bilo više puta.

Tagovi

Povezani tekstovi