Regionalana platforma: Srbija mora da reaguje i zaštiti novinare N1 televizije

Redakcija TV N1 u Beogradu primila je 4. februara seriju verbalnih napada na društvenim mrežama u kojima su novinari te televizije označeni kao „izdajice“ i „anti Srbi“. Redakcija je primila i pismo sa ozbiljnim pretnjama da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizije N1 biti dignuta u vazduh. „Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. i zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama“, navodi se u pismu. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999., ali je predsednik tog udrženja porekao bilo kakvu povezanost sa tom porukom i pozvao policiju da ispita ceo slučaj.

Incident je prijavljen policiji.

“Predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike“, rekao je Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS-a. On je dodao da „takvi nastupi nosilaca državnih funkcija ohrabruju pretnje i napade na novinare. Na tu opasnu pojavu NUNS već duže vreme ukazuje i poziva nosioce državnih funkcija da svojim primerom pokažu ostalima da treba da se uzdrže od takvih izjava.“

U poslednje tri godine NUNS je zabeležio više od 80 takvih pritisaka koji uključuju i javno etiketiranje novinara kao „izdajnika“, „stranih plaćenika“ i sličnih kvalifikacija izrečenih od strane državnih i lokalnih funkcionera.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno istraže ceo slučaj, privedu izvršioce, te im odrede adekvatnu kaznu.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i utiču na svoje kolege da se uzdrže od javnog etiketiranja novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 5.02.2019.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi