Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić”

srdjan_aleksic_1_1
Nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 3 kategorije:
1.       za novinarsku hrabrost i izuzetnost

2.       za doprinos zajednici

3.       za medije
HELSINŠKI PARLAMENT GRAĐANA BANJA LUKA , MREŽA ZA IZGRADNJU MIRA , NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE , INSTITUT ZA MEDIJE CRNE GORE  I  UDRUGA  ZA  PROMICANJE  MEDIJSKE KULTURE , UMJETNOSTI I TOLERANCIJE „ LUPI GA – SVIJET KROZ OBIČNE OČI “ IZ HRVATSKE , R A S P I S U J U

 

Konkurs

 

ZA  REGIONALNU  NOVINARSKU  NAGRADU  “SRĐAN  ALEKSIĆ”
Nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 3 kategorije:
1.       za novinarsku hrabrost i izuzetnost

2.       za doprinos zajednici

3.       za medije

 

 

Rok za nominaciju je 1. novembar/studeni 2022. godine.
Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ će se dodijeliti 10. decembra/ prosinca 2022. u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

1. Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava.

 

2. Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinarki ili novinaru ili
grupi autora i autorki za kontinuirano izvještavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti polova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu korist građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.

 

3. Nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

 

Novinare, novinarke i medije mogu nominovati udruženja/udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce
u medijima, novinari/ke, sindikati, naučno-obrazovne institucije, univerzitetski nastavnici/ce, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske
i Crne Gore.

 

Novinarke, novinari i mediji ne mogu se direktno prijaviti na Konkurs.

 

Popuniti formular za nominaciju koji možete preuzeti na sljedećim linkovima:

 

Obrazac za nominaciju – Novinarska hrabrost i izuzetnost

Obrazac za nominaciju – Doprinos zajednici

Obrazac za nominaciju – Za medije

 

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare i novinarke poslati od jedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara/ novinarke koji/a se nominuje, a koji ispunjavaju kriterijume za nagradu u ove dvije kategorije, i koji su objavljeni u periodu od 1.9.2021. do 1.9.2022. godine.

 

Za nagradu u trećoj kategoriji poslati link na web stranicu medija i do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterijuma za nagradu u ovoj kategoriji.

 

Detaljna pojašnjenja kriterijuma za nagradu u svakoj od kategorija i formati u kojima se mogu dostaviti nominovani prilozi data su u obrascima za nominaciju.

 

Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijeće stručni žiri koji čine novinari, novinarke i medijski stručnjaci iz država koje učestvuju na konkursu.

Pitanja u vezi za konkursnom procedurom se mogu postaviti e-mailom
nagrada@hcabl.org  najkasnije do 20.10.2022. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi