Regionalna Platforma: Faktor.ba pod pretnjama i pritiskom da ukloni sadržaj

Dve žene su 14. aprila ušle u prostorije Faktora preteći i psujući zaposlene, nezadovoljne člankom o paljevini i pucnjavi nepoznatih osoba u sarajevskom naselju Vraca, koje su se dogodile noć pre. Njihov zahtev za uklanjanjem navedenog članka medij je odbio. Ubrzo nakon toga, Faktor.ba je primio telefonski poziv muškarca o kojem su pisali ranije, sa istim zahtevom. Ova osoba, poznata policiji kao osuđenik za višestruke prekršaje, zapretila je da će doći sa svojim advokatom u prostorije Faktora.

Iz Faktora kažu kako ove pretnje shvataju vrlo ozbiljno jer dolaze od osobe bliske osuđeniku:

– Mi smo ih i prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze sa kojima raspolažemo. Policijska patrola je brzo došla u naše prostorije, a potom su u potpunosti profesionalno postupajući uzeli našu izjavu u Upravi policije – navode iz uredničkog tima Faktora. – Postavlja se pitanje šta osoba koja je pravno osuđena zbog rukovođenja kriminalnom grupom koja je odgovorna za 128 krivičnih dela, između ostalog i za pucanje na policiju, radi na slobodi, a samim tim ima i mogućnost da vrši pritisak na medije?

– Pozdravljamo brzu i profesionalnu reakciju policije Kantona Sarajevo i zahtevamo od svih nadležnih institucija da sprovedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari. – Napadi na profesionalne novinare su neprihvatljivi u demokratskom društvu, oni predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi izražavanja i bezbednosti novinara. Zato BH novinari apeluju na parlamentarce u oba BH entiteta, Brčko okrugu i na državnom nivou da što pre usvoje izmene krivičnih zakona kojima bi se unapredila kaznena politika u vezi s napadima na novinare.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara pridružuje se svom članu BHN u osudi ovog incidenta i očekuje profesionalni pristup ovom incidentu od strane svih relevantnih institucija. Zabrinjavajuće je što je osumnjičeni poznati kriminalac, i delimo zabrinutost našeg partnera zbog postojeće politike nekažnjavanja i blagih sankcija prema onima koji napadaju novinare. Država na svim nivoima mora poslati jasnu poruku da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja ne smeju i neće tolerisati.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.04.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi