Regionalna platforma: Kazniti napadača na fotoreportera Zorana Jovanovića

U petak 24. maja dok je obavljao novinarski zadatak i fotografisao rejon gde će biti proširene parking zone u ulici Čarlija Čaplina u Beogradu, foto- reporteru Zoranu Jovanoviću prišao je nepoznat čovek i rekao da ne sme tu da fotografiše. Nakon što mu je Jovanović objasnio da je reč o ilustraciji za tekst o parkiranju, te da je ulica javni prostor na kojem je dozvoljeno slobodno fotografisanje, on je počeo da viče na našeg kolegu, zatim ga je šutnuo, udario u aparat, i na kraju ga pljunuo. Posle toga je pretio da će zapaliti vozača Svetozara Miranovića i vozilo kojim su došli.

Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je brzo reagovala, izašla na mesto događaja i uhapsila nasilnika.

“Tenzije u drustvu iz godine u godinu rastu i to novinari i medijski radnici bolno osećaju. Ovaj put je nastradao kolega Jovanović i to dok je radio svoj posao. Odlično je što je policija brzo reagovala i nadamo se brzom sudskom epilogu. Nažalost, naša baza podataka o napadima na novinare je fizičkim atakom na fotografa Večernjih novosti zabeležila treći fizički napad od početka godine,” izjavio je predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 56 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da sprovedu postupak do kraja i adekvatno kazne počinioca.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28/05/2019

Tagovi

Povezani tekstovi