Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku Andreu Topić

Kako izveštava Slobodna Dalmacija, nju su u ponedeljak, 23. januara 2020. godine napala četiri muškarca dok je istraživala o imovini hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, u Ivanbegovini.

„Rekli su mi da se sklonim i da tu nema ništa što bih mogla da snimim. Prvi čovek je rekao da je rođak ministra Kujundžića. Prepoznao me je – znao je da sam novinarka. Prepoznala sam i ja njega zato što sam i ranije snimala na ovom prostoru”, rekla je Topić i dodala da se sklonila u svoj automobil kada su muškarci počeli da joj prete.

Kako kaže, muškarci su brzo opkolili automobil i nastavili su sa zastrašivanjem tako što su vikali, snimali je, sedali na njen automobil i na taj način ga ljuljali. Topić je rekla da je ovo zastrašivanje trajalo pola sata. Njen urednik je pozvao policiju, a kad je policija stigla, muškarci su sve demantovali uprkos tome što je Topić napravila snimak incidenta.

“Hrvatsko novinarsko društvo snažno osuđuje ovaj gadni napad na koleginicu Andreu Topić koja je samo radila svoj posao, a koji je od javnog interesa. Napad je posledica neprijateljske atmosfere u Hrvatskoj, a u kojoj se za sve krivica prebacuje na novinare. U bilo kojoj zemlji takvo okruženje je neprihvatljivo, a posebno ne u državi koja je članica EU i koja predsedava Većem EU“, rekao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko nakon brutalnog napada na novinarku Topić dok je ona radila na svom novinarskom zadataku u gradu u blizini Imotskog.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava HND u naporima da zaštiti novinare koji samo rade svoj posao. Tražimo da počinioci napada na novinarku Topić budu kažnjeni i da se novinarima obezbede sigurni uslovi za rad. Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti medijske slobode i sigurnosti novinara na području Zapadnog Balkana.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica– Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.01.2020.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

29/01/2020

Tagovi

Povezani tekstovi