Regionalna platforma: Osuđujemo pretnje i uvrede novinarkama u Severnoj Makedoniji

Dve novinarke su prošle nedelje primile pretnje koje im je putem interneta uputio Jakimovski koje su prijavljene policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila, pretio joj je da će joj “organizovati pogreb”, nazvao je “Sorospijom” i koristio drugi govor diskriminacije zasnovane na polu. Prema izjavi Korovešovske, slične pretnje i uvrede poslao je i njoj.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije (UNM) Mladen Čadikovski osudio je ove pretnje i pozvao nadležne institucije da istraže slučaj. „Komunicirali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su obećali da će istražiti ove pretnje protiv dve novinarke. Zahtevamo da Javno tužilaštvo igra aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih pretnji da bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti “, rekao je Čadikovski.

„Činjenica koja zabrinjava u oba slučaja je da ove pretnje sadrže elemente rodne diskriminacije“, rekao je Čadikovski i dodao da je takav pritisak na žene novinarke ozbiljna prepreka slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu građana da budu informisani.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava UNM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i osudjuje pretnje i uvrede upućenje dvema novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i da jasno osude pretnje Jordanovskoj i Korovešovskoj. Platforma će poslati pisma o zabrinutosti svim relevantnim institucijama u Severnoj Makedoniji, tražeći od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o tim slučajevima i počnu da postupaju u skladu s tim.

Napad i pretnja novinarima direktan je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi