Regionalna platforma: Stop ciljanim napadima na profesionalne novinare u Srbiji

Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti verbalnog nasilja nakon što su na fejsbuk stranici portala Istraga označene kao “novinarke koje su osramotile Srbiju”. Ovo targetiranje novinarki kao da je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i pretnji smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog još 2017. u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i nemačkim Forumom ZFD.  I pre dve godine, autorkama filma upućene su brojne pretnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućivano u gradovima širom Srbije, a da za to nikada niko nije odgovarao.

Dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i kontrovernog biznismena Zvonka Veselinovića, na društvenim mrežama je usledila kampanja targetiranja. U snimku zlonamerno montiranih izjava kolege Slobodana Georgieva, koji je od sinoć dostupan na Tviteru, on je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže uvrede i pretnje.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 47 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Prema najnovijem izveštaju, Srbija je pala na listi za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica u 2019. godini i sada zauzima 90 mesto na listi od 180 zemalja. Autori izveštaja navode da je Srbija  nije sigurna za novinare i dodaju da “Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara.“

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju, privedu izvršioce, te im odrede adekvatne kazne.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i javno etiketiranje i targetiranje novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19/04/2019

Tagovi

Povezani tekstovi