Regionalna platforma: Vanredno stanje se ne sme koristiti za ograničavanje slobode medija

U četvrtak, 26.03.2020. zrenjaninska policija uhapsila je reportera i kamermana KTV-a po prijavi lokalne samouprave, jer su navodno odbili da izvrše proceduru obavezne dezinfekcije prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Javni tužilac je tvrdio da postoji sumnja da je ekipa KTV-a počinila krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije , zbog čega im je određen pritvor, u trajanju od 48h.

Vlasnica KTV-a Danica Radić kaže da su njeni zaposleni uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali i da je na delu zloupotreba vanrednog stanja iz osvete zbog nedavnog izveštavanja ove televizije o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode.„Na snimcima koje je dostavila KTV vidi se reporter sa maskom i rukavicama, a istovremeno je očigledno da mnogi zaposleni i funkcioneri u administraciji nisu pravilno zaštićeni“ – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: „Vanredno stanje i mere koje su preduzete zbog pandemije COVID -19 ne bi trebalo da služe kao izgovor za sprečavanje novinara da rade svoj posao u javnom interesu. Naprotiv, zbog svih vanrednih okolnosti, potrebno je u potpunosti obezbediti slobodno izveštavanje u javnom interesu i bezuslovno pružiti sve neophodne informacije novinarima.“

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, smatra ovaj slučaj, ozbiljnim ograničavanjem slobode novinara. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jesu tvrdnje vlasnice KTV-a da se vanredno stanje zloupotrebava da bi se obračunavalo sa medijima i da bi se ograničila njihova sloboda da izveštavaju u javnom interesu. Platforma će obavestiti nacionalne i medjunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i bezbednost novinara, i pažljivo će nadgledati ovaj slučaj.

 

Skoplje – Beograd- Podgorica – Priština- Sarajevo – Zagreb, 27.03.2020

BHN novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi