Regionalna Platforma: Vlada Srbije mora da podrži profesionalne novinare, ne da ih ograničava

U sredu 1.04.2020. Ana Lalić je uhapšena u svom stanu i određen joj je pritvor od 48 sati. Stan je temeljno pretražen, a oduzeti su joj laptop, kao i lični i poslovni telefon. Razlog pritvora je članak koji je objavila istog dana “Klinički centar Vojvodine pred pucanjem: bez zaštite za medicinske sestre” u kome se nalaze navodi izvora, da postoji “hroničan nedostatak osnovne opeme u kliničkom centru, da osoblje radi u haotičnim uslovima tokom pandemije”. Prema medijskim izveštajima, rukovodstvo Klinickog centra Vojvodine je podnelo prijavu policiji protiv Ane Lalić, optužujući je da uznemirava javnost i nanosi štetu reputaciji Centra.

Lalićeva je puštena jutros, međutim, ovaj incident se poklopio sa usvajanjem novog seta mera prema  kojima je Krizni štab Vlade zadužen za dobijanje, verifikaciju i širenje svih informacija u vezi sa pandemijom. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da takav akt oživljava cenzuru, a njegova formulacija ostavlja prostor za procesuiranje novinara i medija koji objavljuju komentare nezavisnih stručnjaka o merama koje je država uvela, pod optužbom za širenje dezinformacija. Jutros je premijerka Brnabić najavila da će predložiti povlačenje novih mera, međutim prethodna ograničenja poput prava novinara na postavljanje pitanja, ostaju.

– Srećni smo što je Ana puštena iz pritvora. Ona je dobro, ali žao nam je što je morala da prođe kroz takvo postupanje – dramatično hapšenje kasno u noć, pretragu njenog stana i oduzimanje opeme. Podržavamo njenu odlučnost da ne otkriva svoje izvore u Kliničkom centru, i brinemo se da oni ne budu kompromitovani imajući u vidu da joj je zaplenjena oprema – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao – Premijerka Brnabić najavila je povlačenje novih mera, ali posebno je zabrinjavajuće što je to učinila na zahtev predsednika Vučića i da bi izbegla kritike od Harlema Dezira, predstavnika OEBS-a za slobodu medija i Tanje Fajon, predsedavajuće Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU. Takav potez ukazuje na premijerkino nerazumevanje uloge medija u demokratiji i nivoa odgovornosti premijera. Takođe sve ovo je prilično zastrašujuće i sigurno ima obeshrabrujući efekat na profesionalne novinare u Srbiji.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, pridružuje se NUNS-u  u osudi nedavnih akcija Vlade. Pozdravlja puštanje Ane Lalić i povlačenje mera usmerenih na ograničavanje slobodnog protoka informacija. Takođe očekuje da će oprema Lalićevoj biti vraćena što pre, i da njeni izvori, ako budu otkriveni, neće trpeti nikakve posledice. Međutim, najoštrije osuđuje pristup Vlade Srbije prema medijima i poziva ih da poštuju Ustav Republike Srbije i njene zakone i da se suzdrže od korišćenja vanrednog stanja za ograničavanje medijskih sloboda. Ovo je posebno važno tokom zdravstvene krize, poput pandemije COVID-19, tokom koje je presudno profesionalno izveštavanje, a odgovornost Vlade je od ključnog značaja.

 

Skoplje – Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb,  2.04. 2020

 

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Društvo novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi