Regionalna Platforma: Zaustavite pritiske na BH medije

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, zatražio je 29. aprila od Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo da “hitno istraži i ispita neobjektivne i netačne navode”. Solakov zahtev stigao je nakon što su medijske kuće u BiH objavile izveštaje u kojima se dokumentuje netransparentna i krajnje sumnjiva kupovina stotinu respiratora, vrednih 5,25 miliona evra (10,5 miliona KM). Na osnovu zvaničnih dokumenata, nabavku je odobrio i potpisao Solak.

– Solakov zahtev Tužilaštvu protiv novinara i medija ilustruje potpuno negiranje uloge medija u demokratskom društvu – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. – Neprihvatljivo je da se kriminalizuju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i ukazuju na moguću korupciju, kao i za javne službenike da koriste pandemiju Covid-19 za ograničavanje prava novinara i medijskih sloboda u BiH. To nećemo dopustiti i koristićemo sva pravna sredstva da sprečimo politički i pravosudni pritisak na slobodno novinarstvo.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari, u osudi pritisaka koji su vršeni zbog medijskog izveštavanja od javnog interesa, kao i pritiska na istražna tela. Platforma poziva predstavnike države na svim nivoima da priznaju ulogu medija u demokratskom društvu i da se suzdrže od vršenja pritiska.
Istovremeno, pozivamo nadležne organe, posebno javne tužioce, da se odupru ovakvim pritiscima i delaju u skladu sa zakonom i njihovim ovlašćenjima.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 01.05.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi