Regionalna Platforma: Zvaničnici Srbije da se uzdrže od targetiranja medija

Portal Direktno.rs je u utorak, 07.04.2020. godine, primio e-mail potpisan od strane Srđana Petrovića, u kojem je pisalo „treba vas sve pobiti i uništiti“. Igor Velimirović, urednik direktno.rs rekao je Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) da je prijavio pretnju i da je policija postupila profesionalno pokrenuvši istragu. Velimirović je objasnio da je taj medij objavio pismo Emira Ašćerića, sad već otpuštenog pomoćnika novopazarskog gradonačelnika u kojem je kritikovao posetu predsednika Vučića u jeku pandemije. Ovu vest sa portala Direktno je citirala premijerka Brnabić, koja je takođe imenovala medij i prikazala veb stranicu istog gledaocima u TV programu koji je poznat po targetiranju kritičnih novinara. Pismo, u kombinaciji sa etiketiranjem premijerke Brnabić, je možda  pokrenulo pretnje smrću, rekao je Velimirović.

– Targetiranje novinara i medija od strane nosilaca državnih funkcija u Srbiji nije novost i, nažalost, prisutno je i sada u vreme najveće globalne krize, rekao je Željko Bodrozić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao –  pretnje smrću nakon ovakvih nastupa zvaničnika postale su pravilo u našoj zemlji. Zbog toga njih, i druge političare  po ko zna koji put upozoravamo da razmisle o posledicama poruka koje šalju.

Tokom 23 dana vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19  NUNS je registrovao 11 pretnji, dok je broj pretnji u prva 3 meseca 2020. godine bio 8.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara pridružuje  se svom članu NUNS-u u osudi pretnji protalu Direktno.rs i poziva nadležne organe da reaguju, identifikuju počinitelje i sankcionišu ih. Takođe podseća najviše zvaničnike Srbije da njihove reči odjekuju među građanima i da se moraju uzdržati od verbalnih napada i pritisaka na medije. Osudom ove pretnje i promenom trenutnog diskursa, oni svojim primerom mogu dovesti do povećane bezbednosti novinara u Srbiji.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 9.04. 2020

 

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi