Registar čeka medije

Foto: TanjugU APR kažu da su preneli podatke o svih 1.300 medijskih preduzeća, ali kako novi registar traži dodatne podatke, mediji moraju da ih dostave. 

Nedostajuće podatke upisalo je 26 televizijskih programa, dva servisa novinskih agencija i četiri elektronska izdanja uređivački oblikovanih internet stranica.

Kompletne podatke ima i 29 samostalnih internet portala, 19 radio programa i 41 dnevne i periodične novine,  saznajemo u APR.

Novi registar uveden je donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima i donosi znatno više podataka o vlasništvu i poslovanju medijske kuće.

U novom registru postaju javni podaci o svim vlasnicima više od pet odsto kapitala medija, kao i o njihovim povezanim licima.

Svako će moći da vidi i kolika je pomoć države određenom mediju, kao i podatke o sredstvima dobijenim od različitih državnih organa, lokalnih samouprava, pokrajinskih organa ili preduzeća koje finansira Republika Srbija.

Registar će pružati i podatke o prosečnim tiražima medija.

Javnosti će biti stavljeni na uvid i podaci o državnoj pomoći i novčanim sredstvima koja medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansiraju Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Ukoliko nisu upisani u registar, mediji neće moći da konkurišu za neki od vidova državne pomoći. 

Upis svih Zakonom propisanih podataka u Registar medija važan je i za javnost i za medije.

Upis podataka u Registar omogućiće transparentan uvid u vlasničku strukturu medija, dok za medije predstavlja ključni preduslov da bi ubuduće, na svim nivoima vlasti, aplicirali za dodelu državne pomoći i projektno sufinansiranje medijskih sadržaja kojima se štiti i promoviše javni interes  poručuju iz Ministarstva kulture.

Registar će pružati i javne podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini, koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine, za prethodnu godinu.

Cena prve registracije je 2.800 dinara, a izmena podataka košta 1.000 za više, a 500 dinara za jedan podatak.

Tagovi

Povezani tekstovi