REM bez najavljenih periodičnih izveštaja; Aranđelović: Kolege nisu stigle da obrade sve podatke

Slika: N1
Slika: N1

Na pitanje UNS-a kada će Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objaviti analize o izveštavanju televizija u predizbornoj kampanji i zašto nema najavljenih periodičnih izveštaja, članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović rekla je da će oni biti objavljeni uskoro i da Tim za monitoring i analizu medijskog sadržaja ne može da stigne da sve rezultate obradi u realnom vremenu.

„Razgovarala sam sa kolegama i rekli su mi da će periodični izveštaj biti objavljen uskoro. Naše službe non-stop prate emitere, ali ne mogu da stignu da u realnom vremenu obrade sve rezultate, uz posao koji imaju pored izbora“, kaže ona.

 

Metodologiji za praćenje izborne kampanje koju je REM usvojio ove godine piše da će „Služba za nadzor i analizu periodično objavljivati rezultate sprovedenog nadzora“, odnosno da će praviti periodične izveštaje koji obuhvataju analizu do po petnaest dana izborne kampanje. Po završetku izbora, REM treba da objavi i Završni izveštaj, navedeno je u ovom dokumetu koji je objavljen u odeljku Izveštaji i analize, na sajtu REM-a.

 

Izveštaji bi, kako piše u ovom dokumentu, trebalo da pruže podatke o količini programskog vremena koje su emiteri posvetili svakom od učesnika predizborne kampanje.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre više od mesec dana, odnosno 1. novembra, raspisao vanredne parlamentarne, a predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izbore za odbornike skupština gradova i opština.

 

Do izbora 17. decembra je ostalo manje od deset dana, a do stupanja na snagu predizborne tišine, 14. decembra u ponoć, još šest dana, a periodičnih analiza REM-a nema.

 

Savet REM-a je, kako je Aranđelović sredinom novembra rekla za Demostat, većinom glasova odlučio da Tim za monitoring i analizu i ove godine prati kampanju na javnim servisima, na sve četiri televizije sa nacionalnom dozvolom – Prvoj, Pinku, B92 i Hepiju, kao i na sva četiri kablovska operatera – K1, N1, Novoj S i Al Džazira Balkans.

 

U međuvremenu, rezultate istraživanja neimenovanih agenicija su objavili tabloidi. Međutim, objavljeni podaci odnose se samo na televizije N1 i Nova S, odnosno na to da ove kablovske televizije negativno izveštavaju o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 

Izvor: UNS

Tagovi

Povezani tekstovi