REM: Bez postupka protiv RTS i Pinka zbog prekomernog pozitivnog izveštavanja

Foto: N1
Foto: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku da neće pokrenuti postupak protiv RTS i Pinka zbog prekomernog pozitivnog izveštavanja o predsedniku Srbije u svojim centralnim informativnim emisijama..

Podsetimo, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je, na osnovu sprovedenog monitoringa centralnih informativnih emisija, podneo zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da utvrdi da li su Radio televizija Srbije (RTS) i TV Pink prekršili Zakon o elektronskim medija (član 47, stav 1).

 

Kako se navodi u saopštenju, monitoringom centralnih informativnih emisija te dve televizije (Dnevnik 2 i Nacionalni dnevnik) od 1. do 30. septembra utvrđeno je da su ta dva najuticajnija izvora informisanja građana Srbije u svojim prepozitivnim izveštavanjem o predsedniku Republike prekršili član 47, stav 1 Zakona o elektronskim medijima.

 

Kako je sapštio REM, na današnjoj 406. vanrednoj sednici, razmatrane su prijave BIRODI u kojima se ukazuje na ugrožavanje opšteg interesa, a time i na navodno kršenje člana 47. stav 1. tačka 1) Zakona o elektronskim medijima od strane PMU TV PINK i JMU RTS.

 

Navedenim prijavama je ukazano da je sprovedenim monitoringom programskog sadržaja (od strane BIRODI-ja) za navedene PMU utvrđeno da su u periodu od 1. do 30. septembra 2021. godine ,,prepozitivno“ izveštavali o predsedniku Republike Srbije u centralnim informativnim emisijama, čime su navodno povredili obavezu iz pomenutog člana Zakona.

 

– Odlučujući po prijavi, Savet je utvrdio da nema mesta pokretanju postupka iz razloga što pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu, samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza, jer prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija, niti je bilo kojim članom Zakona (a ne samo citiranim) propisano koliko je i u kojoj meri dozvoljeno ili nije izveštavati o bilo kom predstavniku izvršne vlasti, pa i predsedniku Republike, navedeno je u saopštenju REM-a.

Tagovi

Povezani tekstovi