Reporteri bez granica: Policija nije dovoljno zaštitila novinare N1 kod murala

reporteri-bez-granica

Pavol Salaj iz Reportera bez granica kaže za N1 da nisu videli značajan napredak po pitanju medijskih sloboda u Srbiji – ni ove godine, ali ni u 2020. Ocenio je i da policija nije dovoljno zaštitla novinare N1 koji su izveštavali ispred murala Ratku Mladiću.

Kako je rekao, Reporteri bez granica, za razliku od Evropske komisije, nisu toliko optimistični po pitanju medijskih sloboda i pozivaju Kosmisju da ne smanjuje očekivanja po pitanju medijskih sloboda.

 

„Nivo sloboda, što je jedan od kriterijuma napredovanja ka članstvu, je temelj demokratije, nije u skladu sa evropskim standardima i jedna stvar posebno se ističe, a to je da država ne uspeva da zaštiti novinare, a nekad čak i učestvuje u umanjivanju značaja slobode medija. Glavni problemi koje mi vidimo su dobro poznati – to je imunitet na zločine prema novinarima, verbalni napadi, nedovoljna nezavisnost javnih servisa, pokušaji političara da utiču na medije, manjak novinarske etike i nedostatak medijskog pluralizma“, rekao je Salaj.

 

Na pitanje da prokomentariše incidente ispred murala sa likom Ratka Mladića, kad su takozvane Narodne patrole pokušale da spreče novinare N1 da obavljaju svoj posao, Salaj kaže da Reporteri bez granica snažno osuđuju napade na novinare koji su izveštavali i dodaje da novinarima mora biti omogućeno da pokrivaju teme koje su važne za društvo.

 

„Zapravo moraju posebno biti zastićeni tokom ovakvih događaja, jer su oni jako važni za društvo. Dakle, novinari moraju slobodno i neomatano da izveštavaju o ovakvim stvarima. Država mora da obezbedi protok informacija time što će zaštiti novinare. Po našem stavu, policija nije dovoljno zaštitla novinare N1 koji su izveštavali ispred murala. I važno je reći da nema tabu tema, kada je reč o odbrani medijskih sloboda. Ipak, mi stalno vidimo napade na novinare, one koji izveštavaju o ljudskim pravima i istraživačke novinare. Postoji nekoliko tela u kojima učestvuju i članovi vlade, ali je pomak po pitanju bezbednosti mali, odnosno nikakav“, kaže Salaj.

 

Ono što smo mi videli je da Srbija napravi jedan korak napred i dva nazad po pitanju medijskih sloboda, naglašava Salaj i dodaje da uvek postoji neki plan, ali da je realnost na terenu drugačija.

 

„Ono što mi želimo da postignemo u Srbiji je stvarni napredak u svakodnevnom radu novinara. Uzmimo primer Radne grupe za bezbednost novinara. To je dobra stvar da postoji, da vlada učestvuje da i premijerka ponekad učestvuje, ali istovremeno stižu napadi iz iste političke stranke odakle je premijerka na novinare i neki predstavnici novinara su se zbog toga povukli iz te grupe, što je potpuno razumljivo. Povukli su se jer ova Radna grupa nema osećaj da napadi na novinare stižu od članova vladajuće stranke, a očekuje da sa novinarima priča o popravljanju stanja sa medijskim slobodama. Isti je slučaj i sa slučajevima poput Slavka Ćuruvije ili Milana Jovanovića. Bilo je napretka u tim slučajevima, ali smo videli i nazadovanje i podstrekači i nalogodavci i dalje nisu privedeni pravdi. Ceo svet prati Srbiju u ova dva slučaja, kako se približava izricanje presuda i važno je da kreatori ovih napada budu brzo osuđeni“, rekao je.

 

Salaj je rekao da je da je postignut izvestan napredak u bezbednosti novinara, ali da to nije dovoljno, kao i da mora da se promeni pristup vladajuće stranke prema novinarima.

 

„Premijerka mora da odgovra na pozive novinara i zahteve za intervjue nezavisnim medijima, što uglavnom nije slučaj. Ako članovi vlade odbijaju da dođu u određene medije, oni sprečavaju gledaoce i građane da saznaju informacije, ali i sprečavaju medije u obavljanju svog posla i uloge u kontroli vlasti. Ignoirisanje određenih medija je sprečavanje medijskih sloboda“, smatra Salaj.

 

Salaj je napomenuo i da su privatni, nezavisni mediji ignorisani, a naglasio je problem uloge javnog servisa.

 

„Javni servis nema finansijsku i urednilku nezavisnost to mora da se popravi. Javni servisi nisu državni i ne treba da služe vladi ili delovima društva, već svim građanima koji su vlasnici tog servisa i mi već dugo pozivamo na popravljanje stanja. Ovo je posebno važno pred izbore. Što se tiče privatnih medija. Verbalni napadi koje vidimo, u zapadnoj Evropi pripadaju samo ekstremnim političarima. Srbija mora da se približi zapadnim standardima i nadam se da srpski političari ne kopiraju model ekstremnih političara zapadne Evrope“, poručuje.

Tagovi

Povezani tekstovi