Reporteri bez granica traže da UN osude kršenje slobode štampe tokom pandemije

RSF su u sapštenju naveli da su se obratili specijalnom izvestiocu UN za pravo na zdravlje Dainiusu Purasu i njegovom kolegi za pravo na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvidu Keju.

U pismu RSF se navode slučajeve cenzure, proizvoljnog pritvaranja, uznemiravanja ili nasilja nad novinarima ili zabrinjavajućih zakona u 38 zemalja, i precizira da je „lista neiscrpna“.

„U Brazilu kao i u SAD, predsednici se nasilno obrušavaju na novinare. Novinari su uhapšeni u Alžiru, Jordanu i Zimbabveu. U Mađarskoj je orvelovski zakon nametnuo ‘informacije policijske države’. U Kambodži premijer koristi krizu za jačanje svoje moći. Da ne pominjemo Kinu gde je represija nad novinarima omogućila širenje epidemije iz Vuhana na ostatak sveta“, navode RSF.

Ta organizacija za zaštitu novinara čije je sedište u Parizu, ukazuje i na situaciju „novinara koji su uprkos pandemiji pritvoreni u Turskoj i Saudijskoj Arabiji“.

Cilj te žalbe specijalnim izvestiocima jeste da „pređu sa upozorenja na dela prema državama, u formi ‘hitnih žalbi’ svakoj državi u kojoj su primećena kršenja slobode štampe i time pravo na zdravlje“ kako bi izdejstvovali konkretne mere poput oslobađanja pritvorenih novinara.

RSF takođe traže od specijalnih izvestilaca da javno proglase da je pravo na informacije „neodvojivo“ od prava na zdravlje.

„Kao što se u Deklaraciji o informisanju i demokratiji navodi, ‘pravo na informaciju sastoji se u slobodi traženja, dobijanja i pristupa pouzdanim informacijama. Kršenje ovog prava znači ugrožavanje zdravlja, pa čak i života ljudi. Očekujemo od država koje krše ovo pravo, da ih institucije UN javno osude“, objašnjava generalni sekretar RSF Kristof Delor.

Tagovi

Povezani tekstovi