Reporteri bez granica: Užasnuti smo hapšenjem Ane Lalić

“Ana Lalić, novinarka Nova.rs, uhapšena je u Novom Sadu. Ona je u sredu zadržana nakon žalbe lokalne bolnice za povredu ugleda”, objavili su Reporteri bez granica.

Kako su podsetili, hapšenje je usledilo nakon Uredbe vlasti o informisanju u vreme pandemije kovid-19.

Kako je jutros saopštila premijerka Ana Brnabić, ta odluka Vlade, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva se povlači. Brnabić je navela da se to radi na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je potvrdio advokat Lalić, naša novinarka je jutros puštena iz pritvora, a premijerka Ana Brnabić nešto ranije navela je da će apelovati da takvih privođenja više ne bude.

Da podsetimo, sinoć je našoj novinarki određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu, nakon teksta “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”. Ona je zadržana zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.

Našu novinarku je tužilaštvu prijavio Klinički centar Vojvodine, nakon što celih 24 sata nisu odgovorili na njena pitanja, poslata pre nego što je tekst objavljen.

 

Tagovi

Povezani tekstovi