Robijanje novinara

-Pre nego što smo stavili plakate već je bio inspektor koji je došao da zatvori televiziju. Bili smo TV koja je objektivno izveštavala građane, za razliku od RTS koji je u ono vreme kada je počelo bombardovanje emitovala loto. Okrivljen  sam po Krivičnom zakonu za „izazivanje nepoverenja građana o odluci državnih organa“-počinje priču Ristić, politikolog i danas predsednik resornog odbora za medije Demokratske stranke.


Kako je u Miloševićevo vreme izgledalo sudstvo, koliko je u njemu bilo pravde i zakona, svedoči činjenica da je Ristić osuđen na zatvor zbog plakata. Dodaje, “ koji nijednim aktom nisu bili zabranjeni“. Bilo ih je po ulicama, nošeni su u rukama šest meseci unazad.


-Uhapšen sam dan pošto je Ćuruvija ubijen. Dvanaestog aprila posle podne pozvali su me na informativni razgovor. Bio je inspektor DB. Uhapšen sam i ekspresno u roku od nekoliko dana održano je suđenje i dobijam godinu dana zatvora. Lisice na rukama sve vreme. Suđenje je trajalo pola sata, pola sata pauze. A onda kazna. Godinu dana u zatvoru u Zaječaru. Stražar stoji pored mene. Sećam se, čovek se krsti i kaže:“ Bože svašta“-priča Ristić.


Ristić je morao biti kriv. Kaže: „Bio sam poruka, opomena domaćim medijima koji su pisali istinu o Miloševićevom režimu“. O stradanju sopstvenog naroda. Dokazati da nisi kriv nije bilo moguće.


-Pokušavaju da me okrive. Inspektor kaže: „Sarađuješ sa Amerikancima“…Kažem: „Pa i država sarađuje sa SAD, gradili su rafineriju Pančevo, pa i Milošević je išao u Dejton“…priseća se.


A onad zatvor. Politikolog i uspešan novinar zajedno sa kriminalcima.


-Radio sam. Imao sam inpresivni kurs poljeprivrede. Morao sam da naučim kako se kopa kukuruz, kanali…Radio sam sve što i ostali, koji mi nisu verovali zašto sam u zatvoru. Pokazivao sam im papir presude.


U vreme dok je bio u zatvoru Ristić je dao ozjavu za medije o zatvorskim danima: „Zatvoren sam i mislim šta ću da radim kad izađem napolje. Sve mi nedostaje. Ipak, navjiše putovanja“.


Kada je izašao iz zatvora? -Izgubio sam tih godinu dana. Ali što je još gore i ja i svi mi izgubili smo i niz godina pre. Čitave devedesete. Imam 41 godinu. Sada radim neke stvari koje je trebalo da odradim pre deset godina-kaže Ristić.


Kaže da može da razume političare SPS i SRS. „Jer oni su dobro živeli, dok su ostali patili“.


Ž. Jeftić

Tagovi

Povezani tekstovi