Ročište prekinuto zbog tehničkih problema, Simonović negirao da je pretio tužiocu

Nakon mesec dana pauze, suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim okrivljenim za paljenje kuće novinara portala Žig Info Milana Jovanovića u decembru 2018. godine,  nastavljeno je juče u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Na početku ročišta, advokati prvookrivljenog Simonovića tražili su od sudije Slavka Žugića da dozvoli njihovom klijentu da se obrati sudu. Advokat Ivica Vuković je ovaj zahtev obrazložio time da nakon poslednjeg ročišta, u decembru prošle godine, Simonovićeve reči nisu verodnostojno prenete u medijima. Advokat je mislio na način na koji su mediji preneli deo Simonovićevog svedočenja u kome je on zameniku javnog tužioca Predragu Milovanoviću rekao da „može da se desi da posle ovog procesa ne bude tužilac „.

„Niko nije čuo pretnje. Pojedini predstavnici medija izuzetno zlonamerno i verovatno po nečijem nalogu su to preneli da bi se fokus javnosti sa onoga što se stvarno desilo na suđenju usmerio na neke potpuno izmišljene, periferne stvari koje se nisu dogodile,“ rekao je advokat Vuković.

Pored toga, on je izjavio i da su pojedini predstavnici sudske vlasti i tužilačkih organizacija javno komentarisali suđenje i Simonovićeve reči, što, smatra advokat, predstavlja pritisak na sud i kršenje nezavisnosti sudske vlasti. Zbog toga se Simonovićev advokatski tim obratio Etičkoj komisiji Visokog saveta sudstva, Državnom veću tužilaca, Društvu sudija Srbije i Udruženju tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa zahtevom da se suzdrže od kometarisanja postupaka u kojima ne učestvuju.

Simonović okrivljuje medije

Sudija Žugić je i prvookrivljenom dozvolio da se obrati sudu. Simonović je rekao da nije i neće komentarisati ovaj proces u medijima, ali da su nakon poslednjeg ročišta mediji njegovu diskusiju netačno predstavili kao vid pretnje predstavniku javnog tužilaštva i celoj tužilačkoj organizaciji.

„Nisam uputio bilo kakvu pretnje, mislim na političku pretnju jer je to konotacija bila u medijima. Sve što sam rekao tada rekao sam vrlo jednostavno, da predstavnik javnog tužilastva nije poštovao princip nezavisnosti, da je određene stvari prekrivao u odnosu na činjenično stanje,“ rekao je Simonović i dodao da takvo nezakonito postupanje tužilaštva namerava i da dokaže. On je rekao i da nije korektno da zamenik javnog tužioca komentariše njegovu izjavu u medijima.

Nakon Simonovićeve izjave, prozvani zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović objasnio je zbog čega je komentarisao Simonovićeve reči. Milovanović je objasnio da je izašao u medije samo zato što je i odbrana davala izjave oko ovog postupku, i da ne vidi tu ništa problematično jer niko nije komentarisao detalje iz samog postupka. Kazao je da je njegova izjava preuzeta iz intervjua koji je dao za Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) u kome je govorio o široj temi a ne o konkretnom slučaju i da je za taj razgovor imao saglasnost javnog tužioca Nebojše Popovića. Međutim, naglasio je da do kraja procesa više neće medijima davati nikakve izjave.

Sudija: Zahtevi odbrane nerazumni

Drugo deo ročište obeležilo je neslaganje advokata odbrane da se suđenje nastavi zbog tehničkih nedostataka sudnice u kojoj nije bilo moguće tonski snimati sve izjave i postavljena pitanja.

Kada je na pitanja trebalo da odgovara drugookrivljeni policajac Vladimir Mihailović, njegova advokatica Zora Dobričanin rekla da njen klijent neće odgovarati ni na jedno pitanje zato što nije moguće tonsko snimanje. Kazala je da je važno da odgovaranje njenog klijenta bude “filigranski precizno” zabeleženo s obzirom da je on na prethodnom ročištu promenio iskaz koji je dao tokom istrage, odnosno da je izjavio da su ga visoki zvaničnici MUP-a ucenili i prisilili da okrivi Simonovića za paljenje kuće.

Na sudijina pitanja da li advokati ostalih okrivljenih imaju pitanja za Mihailovića, redom su svi odgovarali da pitanja imaju ali da ih neće iznositi zbog toga što Mihailović neće da odgovara i zbog toga što nema tonskog snimanja.

Sudija Žugić je na komentare advokata odbrane postavio pitanje „Kako se suđenja odvijaju u Prokuplju, Despotovcu, Somboru?“ gde nema snimanja, na šta su branioci odgovorili „A kako se odvijaju u Americi?“.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović je rekao da ima pitanja ali da ih neće postavljati, dodajuči da to nije ništa novo jer je okrivljeni Mihailović na prethodnom ročištu rekao da će odgovarati na sva pitanja osim na pitanja zamenika javnog tužioca.

Sudija je pozvao i trećeokrivljenog Igora Novakovića da iznese svoju odbranu ali je i on to odbio zbog nemogućnosti snimanja, a njegov advokat Goran Pejić dodao da je njegov klijent u neravnopravnom položaju jer su se iskazi na prethodnom ročištu snimali.

Sudija Žugić je rekao da nimalo nije zadovoljan ovakvim postupcima okrivljenih i njihovih advokata.

“Ne vidim zašto se odlučili to što ste odlučili. Nikakvog rizika za okrivljene nema ukoliko se tok glavnog pretresa ne snima. Tok glavnog pretresa vodim ja, glasno govorim, svi me čujete, glasno unosim u zapisnik, svako ima pravo da interveniše ad hoc na svaku moju reč koju unosim u zapisnik i vi to dobro znate. Nije to vama novost, učestovali ste na 90 posto suđenja u vašim karijerama bez tonskog snimanja, a danas to tražite,” rekao je sudija Žugić obrativši se okrivljenima i njihovim braniocima.

On je zahteve za tonskim snimanjem ocenio kao nerazumne ali da oni nisu zabranjeni i da okrivljeni i njihovi branioci na to imaju pravo.

Ročište je prekinuto jer kako je rekao sudija Žugić “niko neće da govori”. Sledeće ročište je zakazano za 14. februar.

 

Tagovi

Povezani tekstovi