Rođendan Radio Pančeva u znaku privatizacije

radio-online-opusteno

[box align=’box-left’ id=’7445′]

Obeležavanje dana Radio Pančeva ipak je proteklo u atmosferi neizvesnosti zbog predstojeće privatizacije. Zaposleni u ovom mediju očekuju da će i nakon privatizacije nastaviti da se bave svojim poslom.

Prvi put eksperimentalni program Radio Pančeva emitovan je 30. aprila u trajanju od sedam minuta davne 1980. godine. Radio Pančevo obeležio je 35 godina rada, ali je ova značajna godišnjica bila u znaku predstojeće privatizacije. Na rođendanu Radio Pančeva, pored zaposlenih, koktelu su prisustvovale mnogobrojne kolege iz drugih radio-stanica iz Srbije, kao i predstavnici iz javnog i kulturnog života. Urednica Radio Pančeva Marina Dimitrić rekla je da Grad Pančevo treba da bude ponosan što ima medij koji je ostao informativna kuća punih 35 godina i dodala da je teško predvideti šta će privatizacija doneti.

– Ne možemo da kažemo da li ćemo 1. jul preživeti zbog toga što ni oni koji su u zemlji Srbiji propisali da postupak privatizacije lokalnih medija bude završen do 30. juna ni do danas, 7. maja, ne znaju ništa, niti dobijamo bilo kakvu informaciju od njih. Priča se po kuloarima da će lokalni i pokrajinski izbori biti u decembru. A kada se raspiše izborna kampanja, u Srbiji sve staje, pa možda stane i postupak privatizacije, kaže Marina Dimitrić, urednica Radio Pančeva.

– Kada konkurs bude objavljen i kada budemo to preneli našim sugrađanima, nadamo se da ćemo doći do toga da bude poznat kupac, da bude neko iz Pančeva, ko će, brinući o ovom gradu, možda uz učešće još Pančevaca, kupiti Radio-televiziju, i da ćemo proslaviti još mnogo rođendana, rekla je Tatjana Jelesić, direktorka RTV-a Pančevo.

– Bojim se da je ovde reč o zavaravanju da privatizacije neće biti jer se godinama o tome pričalo i spekulisalo. Ovoga puta je država u vidu zakona rekla da će izaći iz medija. Da nije to ozakonila, bilo bi prostora za spekulacije. Ovako, to je lažna nada, koja može da odvuče vreme i energiju u drugom pravcu, rekao je Miloš Rajković, član Saveta Regularnog tela za elektronske medije.

Narodni poslanik SNS-a Željko Sušec istakao je da su radio i televizija potrebni Gradu Pančevu.

– Radio i televizija su potrebni građanima i gradu Pančevu, naseljenim mestima. Sve servisne informacije koje stižu do njih su preko potrebne. Kao svaka odgovorna vlast, a i kao Srpska napredna stranka, zalagaćemo se da mediji i ubuduće funkcionišu, da ne dođe do njihovog gašenja. Ako dođe do privatizacije, kao odgovorna vlast trudićemo se da dođe odgovoran strateški partner, koji će voditi odgovornu stratešku brigu i o Radiju i o Televiziji, kazao je Željko Sušec.

Na pitanje novinara da li će Radio Pančevo dočekati proslavu i narednog rođendana zaposleni nisu krili želju da prežive privatizaciju i nastave profesionalno da rade svoj posao, kao i do sada.

– Bilo je lepo i teško. Različite situacije smo prošli. Radimo u ovoj kući više od dvadeset godina, a da li ćemo dočekati 36. rođendan, ne zavisi od nas, ali nadam se da ćemo biti možda ne u ovom kafiću sledeće godine, ali u nekom drugo sigurno, kaže Ivanka Željski, novinar.

– Kako će biti državi, narodu, tako će biti Radio Pančevu. Ne bih pravio famu da će nama biti drugačije nego drugima. Propale su mnogo veće firme. Ako je suđeno, biće likvidiran i Radio Pančevo. Ne bih voleo da se to desi, ponosan sam na svaku godinu i mesec koji sam radio na Radiju, kaže Zlatko Živković, voditelj.

– Relativno skoro sam počela da se bavim ovim poslom, za ovo sam se školovala. Ne mogu da kažem da mi je teško da radim, jeste da su primanja veoma mala, neredovna, ali kada nešto zaista volite, ne može da bude teško, čak i kada tih 20.000 legene na račun, bude mi drago, zaista, rekla je Dunja Stojković, novinar.

Tagovi

Povezani tekstovi