Rok za prodaju medija do novembra?

asocijacija-medija-10

[box align=’box-left’ id=’7918′]Ministar Tasovac započeo je svoj jučerašnji govor na konferenciji u Medija centru time da je prethodnih dana omladinska fudbalska reprezentacija ušla u finale Svetskog prvenstva, da je preminuo velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković, Robi Vilijams održao koncert na Ušću, a početkom meseca pre roka završena digitalizacija. Kako je dodao, ovim istorijskim događajima mogao je da se pridruži i završetak privatizacije medija.

– Privatizacija se nije dogodila pre zakonskog roka, jer su mnogi verovali u čudo misleći da će proces privatizacije medija biti prekinut kao pre nekoliko godina. Moram da razočaram – ova vlada i ministarstvo neće odustati, država će se povući iz medija, a zakoni će biti primenjeni. Država hoće da izađe iz vlasništva u medijima, ali ti isti mediji neće da izađu iz države“, naveo je Tasovac. 

Uprkos tome što je odgovornost za kašnjenje privatizacije Tasovac pripisao medijima, na pitanje Danasa zašto nisu barem raspisani javni pozivi za prodaju manjeg broja medija koji su dostavili kompletnu dokumentaciju u roku, direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je rekao da nije postojao protokol koji je u nadležnosti Ministarstva kulture.

Državni sekretar Saša Mirković naveo je da je pre mesec dana odlučeno da taj protokol ipak neće biti potreban za raspisivanje prodaje medija. 

Šubara i Mirković su naveli da su stalno morali da zovu predstavnike medija da dostave potrebnu dokumentaciju u roku, ali da je najveći broj rukovodstava mislio da će taj proces biti odložen.

Šubara je rekao da je novu procenu vrednosti do juče poslalo svega 14 medija, a da danas očekuju, prema obećanjima, da će biti ukupno 34. Mediji su, inače, pre deset dana dobili rok do 19. juna da dostave novu procenu vrednosti zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ali su mnogi predstavnici lokalnih medija istakli juče da to ne mogu da stignu da završe.

Predstavnica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa rekla je da Ustav propisuje da svako može da bude vlasnik medija, a da Ministarstvo kulture smatra da može svako sem lokalne samouprave i da je zato podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Tagovi

Povezani tekstovi