RSF: Moćni biznismen pretnja srpskoj lokalnoj radio stanici

Izvor: OK Radio
Izvor: OK Radio

Reporteri bez granica (RSF) pozivaju srpske vlasti da garantuju bezbednost novinarima OK radija, vodećoj lokalnoj radio stanici u Vranju na jugoistoku, čiji rad ometaju sve nasilnije pretnje Dejana Nikolića, uticajnog biznismena poznatog kao Kantar.

 

Ažurirano 6. jula 2023: Moćni lokalni biznismen Dejan Nikolić zvani Kantar osuđen je 26. juna 2023. na godinu i po zatvora. Izrečenom u rekordnom roku, prvostepenom presudom sankcionisane su pretnje novinarima OK radija tokom prvog suđenja kada je Kantar osuđen za napade na medije. Ali pošto je uložio žalbu na novu presudu, Kantar – koji trenutno služi 14-mesečnu zatvorsku kaznu – biće pušten na slobodu u avgustu ove godine. Novinari strahuju od novih napada, a vlasti nisu uspele da sruše zid, koji je nelegalno podigao biznismen, kako bi zaklonili prozore OK radija. Osim što zastrašuje novinare, zid sprečava rad kafića koji je vezan uz radio i glavni je izvor finansiranja. 

 

Kantar već nekoliko meseci vrši stalni i sve veći pritisak na OK Radio jer se protivi njegovom planu da izgradi nelegalnu kockarnicu koja bi zadirala u zgradu u kojoj se nalazi radio stanica.

 

„Pretnje osoblju OK radija su veoma zabrinjavajuće i ometaju rad njegovih novinara“, rekao je Pavol Salai, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan RSF-a. „U skladu sa našim preporukama iz aprila 2022. godine, pozivamo srpske vlasti da preduzmu korake za unapređenje bezbednosti novinara. Postoji hitna potreba da se vrati bezbedno okruženje za novinare ove radio stanice kako bi mogli da nastave sa normalnim radom. Sloboda štampe ne sme biti ugušena strahom.”

 

OK Radio je dobro uspostavljena radio stanica koja emituje lokalne vesti. Najveći deo finansiranja dolazi od prihoda kafića No Comment, koji je povezan sa radio stanicom. Vlasnica OK radija Olivera Vladković u martu je rekla policiji da dobija telefonske pretnje od Kantara. Zatim je kafić vandalizovan početkom juna.

 

Kantar je 6. juna počeo da gradi svoju ilegalnu kockarnicu, zazidavši prozore na radio stanici. Predstavnici novinarskih udruženja pri Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara – entitetu koji je Vlada Srbije osnovala 2020. godine da efikasnije reaguje na napade na novinare – posetili su 15. juna Vranje i izrazili podršku OK radiju i urednici Vladković. Kantar je otišao u No Comment kafić i ponovio svoje pretnje 16. juna. Uhapšen je istog dana.

 

Uznemiravanje moćnika imalo je različite oblike, od pretnji telefonskim pozivima do razbijanja prozora kafića. Čak je jednog od svojih ljudi poslao u kafić sa telefonom na kojem se moglo čuti kako Kantar preti novinarima ove radio stanice.

 

Kantarovo zatvaranje nije ga sprečilo da nastavi sa pretnjama. On je krajem juna targetirao Verana Matića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara, lažnim nalozima za hapšenje oblepljenim po ulicama u Vranju, optužujući Matića za uništavanje grada.

 

Kantar je čak nastavio da preti novinarima kada se pojavio na sudu, dok su se prijatelji i saradnici okupili napolju u majicama na kojima je pisalo „Pomozi nam Vučić” – što se odnosi na predsednika Srbije – i sa natpisima „Pravda za Kantara”, što sugeriše da on je žrtva. Nakon saslušanja, novinari OK radija su javno rekli da se ne osećaju bezbedno.

 

Kantar je i izuzetno uticajan i uliva strah u regionu. Lokalni sud je naložio rušenje zida podignutog ispred OK radija, ali nijedan građevinar nije spreman da izvede posao iz straha od Kantarove odmazde. Dvoje zaposlenih napustilo je OK Radio jer su smatrali da su u opasnosti. I drugi mediji u Srbiji nerado izveštavaju o ovom slučaju iz istih razloga.

 

Kako je nemogućnost No Comment kafića da nastavi sa radom lišila OK Radio njegovog glavnog izvora finansiranja, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za radio stanicu.

 

Srbija je rangirana na 79. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija RSF za 2022. godinu.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi