RSF pozivaju evropske institucije da „spase mađarsko novinarstvo“

Reporteri

Šef odjela RSF za Evropsku uniju/Balkan ukazao je na nekoliko problema s kojima se suočavaju novinari u Mađarskoj.

Reporteri bez granica (RSF) traže od evropskih institucija da se uključe više nego ikad kako bi, kako navode, „spasili mađarsko novinarstvo“.

 

Šef odjela RSF za Evropsku uniju/Balkan Pavol Szalai ukazao je na nekoliko problema s kojima se suočavaju novinari u Mađarskoj nakon što je posjetio tu zemlju. Jedan od problema je, prema njegovom mišljenju, i „diskriminatoran pristup nezavisnim radio stanicama Klubradio Tilos radio.

 

RSF piše kako predstavnici Vijeća za medije, koji su se na poziv Vijeća Evrope sastali i sa RSF-om i drugim organizacijama krajem juna u Budimpešti, nisu uspjeli na vjerodostojan i detaljan način da obrazlože odluku o ukidanju Klubradija. Dodaje se i da nisu rasvijetlili ni junsku odluku da bivšu frekvenciju Klubradija u javnoj ponudi pripišu drugom konkurentu – Spirit FM-u, i to bez javnog konkursa. Nakon amandmana na medijski zakon koji dozvoljava takvu privremenu dodjelu, frekvencija je pripisana Spirit FM-u koji je prethodno licitirao protiv Klubradija za dugoročnu frekvenciju.

 

U izvještaju RSF-a navodi se i kako je prema Zoltanu Kovaču državnom sekretaru i glasnogovorniku premijera Viktora Orbana, najveći nezavisni radio Klubradio – koji sada emituje samo putem interneta za svojih 200.000 slušalaca – samo „marginalni radio“.

 

Pavol Szalai kaže i da vlada Mađarske na čelu sa Viktorom Orbanom planira porez na oglašavanje, koji je kako navodi, potencijalno opasan za medijski pluralizam. RSF navodi da bi to bila još jedna neprijateljska mjera prema slobodi medija, pored nepravedne distribucije vladih reklama, lošeg pristupa javnim informacijama ili zakona koji kriminalizira širenje lažnih vijesti.

 

„Novinari koji kritički izvještavaju o vladi, kao i njihova publika, postaju sve više razočarani, što ih čini ranjivijim na dalje drakonske mjere Viktora Orbana. Kako bi prekinule ovaj začarani krug, institucije Evropske unije moraju se mobilizirati više nego ikad kako bi spasile mađarsko novinarstvo”, dodao je.

 

RSF takođe poziva Evropski parlament da ispita i skandal u vezi sa špijunskim softverom Pegasus, te potencijalni neuspjeh mađarskih institucija da zaštite novinare od ovakvog nadzora.

 

Na sastancima sa 15 nezavisnih medijskih i novinarskih udruženja iz Mađarske sa Szalaiem, razgovarano je i o pritiscima koje trpe od vlasti.

 

„Dok su mediji pokazali snažnu posvećenost odbrani svoje nezavisnosti od vlade, nekoliko predstavnika izrazilo je zabrinutost za svoju budućnost“, kaže Szalai.

 

RSF podsjeća da se Mađarska nalazi na 85. mjestu od 180 zemalja prema Svjetskom indeksu slobode medija za 2022.

 

Izvor: RSF

 

Tagovi

Povezani tekstovi