RTL otpao na startu

Beograd-Moćna evropska televizija RTL nije ušla u trku za dobijanje nacionalne frekvencije! Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, RTL je sa konkursne list ispao zbog domaćih partnera, koji su u svojoj vlasničkoj strukturi imali većinski strani kapital.


Tako je, kako saznajemo, prema tumačenju Ministarstva za kulturu i informisanje, ali i pravnika iz Agencije za radiodifuziju u slučaju RTL prekršeno zakonsko ograničenje da strani kapital u osnivačkom kapitalu elektronskih medija ne sme premašiti 40 odsto.


Osim RTL, na konkursnu listu nisu ušli TV „A“, koju je osnovala Asocijacija za poslovnu saradnju sa dijasporom i svetom, TV „Politika“ i još tri-četri emitera. Zanimljivo je da među 12 takmaca za nacionalnu TV dozvolu, ostala i Karićeva BK TV, za koju se najviše sumnjalo da će uopšte ući u igru. Ona će, naime, učestvovati u trci za frekvenciju, jer je procenjeno da je, imovinski posmatrano, ova televizija čiji su neki osnivači u stečaju, sve dok se ta procedura ne okonča, i dalje imovina Karića.


Inače, za po pet TV i readio nacionalnih dozvola, po jednu radio i TV pokrajinsku, šest televizijskih i četrnaest radio dozvola za grad Beograd-prijavilo se više od devedeset kandidata. Samo je radio stanica konkurisalo 64!


U odnosu na ovaj broj, kako nezvanično saznajemo, malo je onih koji su otpali-svega sedam-osam, i to onih koji su imali nepotpunu dokumentaciju, nisu uplatili depozit, ili nisu ispunili neki od osnovnih uslova propisane procedure.


S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi