RTS demantuje Klanščeka: Memedović oteran zbog nezakonitog kodeksa

rts

Radio televizija Srbije je saopštila da je predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček izneo netačne tvrdnje o sukobu interesa Jovana Memedovića, kao i da je upravo Upravni odbor RTS uveo nezakoniti Etički kodeksu zbog kojeg je Jovan Memedović morao da napusti RTS posle 36 godina rada u toj kući.

 

„Prvo da utvrdimo dve činjenice. Nije tačna tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Jovan Memedović bio u sukobu interesa, jer je u skladu sa pravilima o zaštiti konkurencije imao saglasnost generalnog direktora da radi kviz ‚Potera‘. Nije tačna ni tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Memedović udario pesnicom o zid u toku razgovora sa njim“, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću i korporativni imidž JMU RTS.

 

Kada je reč o, kako navode, „famoznom Etičkom kodeksu“, Radio-televizija Srbije je, kako dodaju u saopštenju, 18. maja uputila Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da preduzme mere kako bi se ili izmenile odredbe Etičkog kodeksa koji je doneo Upravni odbor ili ceo Kodeks stavio van snage, jer nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije.

 

„Zbog tog Kodeksa Jovan Memedović morao je da napusti RTS posle 36 godina rada. Svojim nezakonitim Kodeksom UO je oterao iz RTS-a Memedovića, čoveka koji je zaštitno lice naše kuće. Po Poslovniku o radu Upravnog odbora Pravna služba i generalni sekretar RTS-a sa pravnog stanovišta o aktima koje UO donosi daju izjavu o usaglašenosti svakog akta/odluke sa zakonom, drugim propisima i opštim i pojedinačnim aktima JMU RTS“, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da Upravni odbor ne samo da nije razmatrao Etički kodeks koji su napisale stručne službe, nego je i odbacio sva njihova upozorenja da svojim Kodeksom krši zakone i Ustav.

 

Ističu i da je nečuveno da je Upravni odbor sam sebe izuzeo iz primene Etičkog kodeksa, pa stoga za njih ne važi pravilo o sukobu interesa.

 

„Na njih se ne odnosi ni član 10 koji između ostalog kaže da se mora poštovati kultura i zakonitost javnog nastupa i ne smeju iznositi podaci o poslovanju, niti davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu RTS-a, a sve što pojedini članovi Upravnog odbora svakodnevno rade. I da, ne radi se ovde samo o Jovanu Memedoviću, nego i o budućnosti RTS-a kojem je nametnuto da posluje po aktima koji nisu u skladu sa Ustavom, Zakonom i Kodeksom novinara Srbije“, navodi se u saopštenju.

 

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček reagovao je ranije tokom dana na saopštenje RTS-a o odlasku novinara Jovana Memedovića, ocenjujući da je u pitanju „neprofesionalna manipulacija kojom se pokušava okriviti Upravni odbor zbog otkaza koji je Memedović dobrovoljno dao, jer se našao u sukobu interesa“.

 

Klanšček je naveo i da Etički kodeks nije akt samovolje UO, već opšti akt koji je UO u obavezi da donese.

 

„Saopštenje RTS-a o odlasku Jovana Memedovića u kojem se navodi da je njegov otkaz ugovora o radu posledica Etičkog kodeksa koji je usvojio Upravni odbor, a kojim se navodno nanosi šteta RTS-u, nije ništa drugo do neprofesionalna manipulacija kojom se pokušava okriviti Upravni odbor, zbog otkaza koji je Memedović dobrovoljno dao, jer se našao u sukobu interesa“, naveo je Klanšček u reagvoanju, objavljenom na sajtu RTS.

Tagovi

Povezani tekstovi