„RTS je javno dobro i treba narodu“: Štrajk sindikata u 14h

rts

Zaposleni RTS najavili su štrajk upozorenja za danas. Sindikati su zaključili da rukovodstvo RTS nije reagovalo na njihove zahteve s protesta i da su pregovori o izmeni Kolektivnog ugovora neuspešno završeni.

 

Štrajk upozorenja trebalo bi da počne u 14h, a sve zbog toga što nakon protesta održanog petog aprila zahtevi zaposlenih nisu ispunjeni.

 

Glavni poverenik Sindikata RTS Nezavisnost Dane Markovski kaže da su pozvali na štrajk zajedno sa strukovnim sindikatom u okviru RTS.

 

„Idemo zajedno u ovaj štrajk, išli smo zajedno i u taj protest 5. aprila. Zahtevi nisu samo od 5. aprila, već od oktobra, kada smo podneli inicijativu za izmenu i dopunu kolektivnog ugovora koji su se neslavno završili. Nijedan zahtev sindikata nije uvažen, ne mogu da kažem da nisu razmatrani, ali po našem kriterijumu nisu dovoljno“, kaže on.

 

Nakon protesta 5. aprila dali su, kaže, rok od 15 dana.

 

„Nakon 20 dana mi smo se ponovo obratili i direktoru i upravnom odboru, sa žaljenjem konstatovali da nas nisu uvažili, da nas nisu pozvali na sastanak, onda je logično bilo da izađemo u ovaj štrajk upozorenja“, kaže on.

 

Dodaje da se zahtevi tiču socijalnog i materijalnog položaja zaposlenih.

 

„Ima nekih pet zahteva, ali mislim da sve to može da se podvede pod ova dva. Prvi i osnovni je očuvanje našeg RTS, u smislu da nam trebaju mladi ljudi, prosek je 52 godine zaposlenih, da nam treba RTS koji će biti u pravom smislu u okviru zakona o javnim medijskim servisima. Nas kao zaposlene dovodi na neki stub srama prema delu našeg, i jedni i drugi, provladini mediji i oni koji se nazivaju profesionalnim, uvek imaju kritike upućene RTS, time se izjednačavaju svi zaposleni u RTS“, kaže on.

 

Ističe da je u RTS „95 odsto ljudi koji profesionalno rade svoj posao“.

 

„RTS se u narodu izjednačava sa uređivačkom politikom našeg informativnog programa. Tu moramo da stavimo znak pitanja dokle, šta i kako, samim tim su ugroženi i naši zaposleni. Očuvanje RTS nam treba, narodu treba RTS kao institucija, on je javno dobro, ja bar tako smatram, priča se na mrežama o ukidanju RTS, gašenju…“, kaže.

 

Dodaje da ovo priča da bi zaštitio radnike, svoje kolege i prijatelje na RTS „koji se osećaju kao meta“.

 

„Gde svako ima pravo kada je nešto nezadovoljan da dođe ispred RTS, što me umanjujem, ne omalovažavam, ali se kolege osećaju nebezbedno“, kaže on.

 

Kaže i da koriste sve vidove sindikalne borbe i poziva i druge sindikate da se pridruže.

 

„Smatram da je suviše malo afirmativnih tekstova o sindikatima“, kaže on.

Tagovi

Povezani tekstovi