RTS kao lični javni servis predsednika

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Koliki je uticaj predsednika Srbije na informativni program Javnog servisa jasno je i običnom gledaocu, a kamoli stručnoj javnosti. Međutim, u nedelju uveče se desio presedan koji je pokazao ne samo da Vučić ima snažan uticaj na uređivačku politiku RTS-a, već i da praktično uređuje TV program.

Naime, Vučić se putem Instagrama obratio u nedelju ujutru, najavljujući svoje gostovanje za to veče u Dnevniku RTS-a. Tu najavu je u Jutamjem programu javnog servisa pročitala voditeljka, navodeći kao izvor – Instagram nalog predsednika Srbije.

 

Sociolog i istraživač BIRO-DI-ja Zoran Gavrilović ocenjuje za Danas da to pokazuje da RTS ne samo da nije javni servis kako to piše u zakonu, a ni državna televizija koja je pre toga bila, već da je lična televizija predsednika.

 

– To se vidi iz analize polučasovnog intervjua gde je novinar služio da kroz promotivna pitanja najavi teme o kojima je predsednik Republike govorio pozitivno o sebi i vlasti i negativno i „suprotnoj stranf. Cak i tamo gde je bilo prostora da se novinarka uključi i da pita nešto, ona je to propuštala, jer njen je posao da pita ono što je od interesa da javnost sazna, da suprotstavi kontra argumente, da ukaže na činjenice i konstatuje kršenje zakona, odnosno narušavanje integriteta institucija. Ništa od toga novinarka RTS-a nije uradila osim što je potvrdila nalaze BIRODI-a o megapozitivnom predstavljanju predsednika Srbije na RTS – ističe Gavrilović.

 

On dodaje da umesto da bude novinarka, novinarka je sebe pretvorila u PR koji vodi pres konferenciju na RTS-u u vreme Dnevnika.

 

Novinar Vukašin Obradović ocenjuje postupak Aleksandra Vučića kao otvoreno ponižavanje i veliku sramotu Javnog servisa i svih zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

 

– Svojom uređivačkom politikom, međutim, RTS nije mogao nešto drugo ni da očekuje. „Samopozivanje“ je samo posledica odnosa vlasti ne samo prema RTS-u već i prema svim medijima koji, gledano iz ugla naprednjačke vlasti, predstavljaju samo transmisiju, oglasnu tablu vladajuće stranke i, pre svega, predsednika Srbije – ističe Obradović za Danas. 

 

Prema njegovim rečima, ono što je, uslovno rečeno, dobro u ovoj situaciji je to da je ovo idealna prilika da vidimo kako će novoizabrani Upravni odbor RTS reagovati.

 

– Nestrpljivo iščekujem da vidim kako će, recimo, Branko Klanšček ili Muharem Bazdulj, koji su i izabrani kao poznati borci za slobodu izražavanja, zaštiti javni servis kao vlasništvo građana koji imaju pravo sve da znaju. Ovo je važan ispit za Upravni odbor jer je u toku međustranački dijalog u kome se lome koplja upravo oko RTS-a. Evo rgŠke da Upravni odbor pokaže kako će se ponašati u nekim budućim situacijama – napominje Obradović.

 

Potpredsednica DS i dugogodišnja novinarka RTS-a Tatjana Manojlović izjavila je u nedelju da je presedan da Radio-televizija Srbije saznaje na društvenim mrežama da će njen gost u centralnoj informativnoj emisiji biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Ona je agenciji Beta rekla da je nečuveno da se predsednik države svojim domaćinima na javnom servisu najavljuje preko Instagrama.

 

„Da budem cinična, ovo može da se protumači i kao izraz lepog vaspitanja, jer ipak neće doći nenajavljen u Dnevnik. Nadam se da sledeći Vučićev korak neće biti da na Instagramu objavi košuljice Dnevnika RTS-a“, naglasila je Manojlović. 

 

Na pitanje Bete, da li je na prethodnim gostovanjima na RTS-u Aleksandar Vučić bio pozivan od strane urednika ih se, kako ovog puta, sam pozivao i najavljivao, Manojlović je kazala da na to pitanje ne zna odgovor jer nije član Informativne redakcije.

 

„O tome ne mogu da svedočim jer nisam deo te ekipe, ali razmišljam i pretpostavljam kao i većina građana Srbije. Istraživanja BIRODI pokazuju da je od početka decembra do kraja aprila ove godine DS bila zastupljena u drugom Dnevniku sa 64 sekunde, a Aleksandar Vučić više od pet sati. To dovoljno govori kako fimkcioniše Javni medijski servis“, istalda je novinarka RTS-a i funkcionerka DS-a Tatjana Manojlović.

Tagovi

Povezani tekstovi