RTS po epizodi daje 150.000 evra firmi svoje urednice – bez ijednog zaposlenog

rts

Radio-televizija Srbije za spoljnu produkciju plaća ukupno 3,5 miliona evra firmama koje zajedno imaju 27 zaposlenih. Kako je objavio portal Pištaljka, 150.000 evra po epizodi, daje se firmi „Atena“ za seriju „Pupin“. Ova firma je u vlasništvu urednice emisije „Šarenica“ Anete Ivanović (Mihajlović), koja nema nijednog zaposlenog, otkriva Pištaljka.

 

Firma „Atena“ je osnovana 2018. godine sa jednim zaposlenim i tako je poslovala sve do 2021. godine kada je, uoči dobijanja posla od 1,5 miliona evra, ostala bez i tog jednog radnika, pokazuju finansijski izveštaji sa APR-a, a prenosi Pištaljka.

 

Ovaj izdatak odobrio je i Upravni odbor RTS-a na istoj sednici na kojoj je kritikovao praksu da zaposleni na javnom servisu rade i za privatne produkcije od kojih RTS kupuje programski sadržaj.

 

Iako je UO odobrio firmi „Atena“ novac za „Pupina“, u programu poslovanja RTS-a za ovu godinu navodi se da seriju radi izvršna produkcija „Blu baterflaj“. U ovoj firmi je urednica u RTS-u Aneta Ivanović direktor i suvlasnik (sa 30 odsto vlasništva), a prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju za 2021. godinu ima tri zaposlena.

 

RTS realizaciju serije „Sveto kraljevstvo“ plaća firmi „Blekbuk“, koja takođe nema zaposlenih, piše Pištaljka i dodaje da je ovaj nastavak serije „Nemanjići“, koju je RTS radio samostalno, budžetiran sa ukupno 1.399.800 evra.

 

U sedam firmi koje angažuju RTS-ove zaposlene da kreiraju zabavne emisije i za koje im javni servis odobrava budžete ukupne vrednosti 3,5 miliona evra radi 27 ljudi.

 

Privatna produkcija „Serbika medija“ sa svega jednim zaposlenim radi emisiju „Moja dedovina“ koju vodi Milan Popović, zaposlen na RTS-u.

 

Jednog zaposlenog ima i firma „Filming“ koja radi najskuplju emisiju, kviz „Stigni me ako znaš“. Kviz vodi Kristina Radenković, voditeljka „Slagalice“, koja po rečima predsednika UO RTS-a Branislava Klanščeka, za angažovanje u ovom kvizu dobija 15.900 evra za deset snimajućih dana.

 

Dva zaposlena ima „Kreativni studio Cepter“, u čijoj produkciji nastaje emisija „TV lica kao sav normalan svet“ Tanje Peternek.

 

Emisiju „Ja volim Srbiju“ realizuje „Emoušn“ (Emotion) sa tri zaposlena. Ovaj kviz vodi RTS-ovo TV lice Dragana Kosjerina.

 

Po četiri zaposlena imaju firme „Adrenalin“ i „Monte video“, producenti emisija „Potera“ i „Sasvim prirodno“ u kojima je Jovan Memedović voditelj i autor.

 

Firma „Top manifest“ producenta „Svadbe iz mog kraja“ i „Novog početka“ broji 12 zaposlenih. Za realizaciju ovih sadržaja angažovana je Marija Veljković, voditeljka „Slagalice“.

 

Prema rečima predsednika UO Klanščeka, Javni servis četvrtu godinu zaredom izdvaja novac za emisiju koja još nije realizovana.

Klanšček je tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv direktora RTS Dragan Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

 

 

Tužilaštvo ispituje navode

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i drugih odgovornih lica javnog servisa vodi dve istrage, saznaje Pištaljka.

 

Jedna istraga se vodi po prijavi predsednika UO RTS-a Branislava Klanščeka u kojoj su izneti navodi za koje tužilaštvo tvrdi da se „delimično poklapaju sa pisanjem Pištaljke“.

 

„Danas je dat nalog policiji da se provere navodi iz krivične prijave“, piše u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

 

Druga istraga, koju tužilaštvo vodi od 25. januara, pokrenuta je za krivično delo zloupotreba javnih nabavki, po prijavi firme „B2M d.o.o.“, koja je, kako piše u odgovoru, „jedan od ponuđača nezadovoljan ishodom postupka“.

 

Firma „B2M“ bavi se prodajom hemije i papirne galanterije na veliko, a Pištaljka je pisala da je Komisija za zaštitu konkurencije kaznila tu firmu za nameštanje ponuda u javnim nabavkama 2018. godine, a da je posle kazne firma nastavila neometano da posluje sa državom, najviše od svih ostalih kažnjenih firmi.

 

RTS je 2021. godine nabavio od „B2M“ deterdžente za više od 3 miliona dinara, pokazuju podaci sa portala javnih nabavki.

Tagovi

Povezani tekstovi