RTS podrala Tijanića

Trinaest nevladinih organizacija za poštovanje ljudskih prava u Srbiji prošle nedelje je zatražilo da Upravni odbor RTS hitno razreši Tijanića, jer je zloupotrebio funkciju direktora i javni medijski servis da bi promovisao argumente osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. U jučerašnjem saopštenju, koje je potpisao predsednik Upravnog odbora RTS Nikša Stipčević, ističe se da je zaključeno da Tijanić nije zloupotrebio službeni položaj.
„Budući da pomenuti zahtev za razrešenje generalnog direktora ne sadrži nijedan formalni ni pravni razlog propisan Zakonom o radiodifuziji, Zakonom o javnom informisanju i Statutom RTS, Upravni odbor nije ni prihvatio raspravu o ovom zahtevu“, navodi se u saopštenju.
Zahtev nevladinih organizacija usledio je nakon što je Tijanić 16. marta zatražio od specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da pokrene postupak protiv Vladimira-Bebe Popovića, ministara iz 2003. godine, tadašnjih funkcionera MUP i Državne bezbednosti, jer su svojim „nečinjenjem“ omogućili ubistvo premijera Đinđića. U svom zahtevu Tijanić se pozvao na dokumentarni film „Atentat – medijska pozadina“, koji je emitovan na RTS na godišnjicu ubistva Đinđića, a u kojem svedoci tvrde da je Popović, nekoliko sati posle ubistva i pre bilo kakve istrage, dostavio RTS tačan i kompletan spisak ubica premijera.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi