RTV omogućen stalni uvid u evidenciju TV pretplatnika

Novi Sad – Radiodifuzna ustanova Vojvodine „Radio televizija Vojvodine“ juče je saopštila da je generalni direktor Radiotelevizije Srbija Aleksandar Tijanić dao punu podršku zahtevu da ta ustanova ima stalni uvid u evidenciju TV pretplatnika. „Posle početnih teškoća, prebacivanja dela novca od TV pretplate, koji po Zakonu o radiodifuziji pripada RTV, ono je u velikoj meri stabilizovano“, konstatovali su na jučerašnjem sastanku Aleksandar Tijanić i generalni direktor RTV Dina Kurbatvinski Vranešević.
Uz podsećanje da po zakonu Pokrajinskom javnom servisu pripada 70 odsto pretplate koja se prikupi na teritoriji Vojvodine, a ostatak ide na račun Javnog servisa Srbije, u saopštenju RTV se navodi da je Tijanić dao punu podršku zahtevu RTV da ima stalni uvid u iznos novca koji se u Vojvodini ubira na ime TV pretplate.
NDNV zatražilo je 8. avgusta od Republičke radiodifuzne agencije i RTS da odgovore da li RTV dobija na račun 70 odsto od pretplate prikupljene u pokrajini. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, NDNV je zatražilo i odgovor na pitanje koliko je sredstava uplaćeno na račun RTV u protekla tri meseca i da li se novac uplaćuje direktno ili posredno, preko RTS. NDNV je zatražilo i odgovor na pitanje koliki je procenat naplate pretplate u Vojvodini, a koliki u centralnoj Srbiji. To novinarsko udruženje ranije je navelo da raspolaže podacima da se Zakon o radiodifuziji, u delu koji se tiče raspodele pretplate, ne poštuje i da RTV ne dobija 70 odsto sredstava. NDNV je izrazilo je nadu da će na sva pitanja dobiti odgovore u zakonskom roku od 15 dana i najavilo da će o njima obavestiti javnost.

Tagovi

Povezani tekstovi