Rusija dodala još dva medija na listu „stranih agenata“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ruske vlasti dodale su još dva medija u svoj registar takozvanih „stranih agenata“.

Stavljanje medijske kuće na listu „stranih agenata“ zahteva od te organizacije da svojim pričama doda oznaku „proizvedeno od stranog agenta“.

 

Ministarstvo pravde Rusije je saopštilo da je u registar „stranih agentata“ dodalo novinsku agenciju Rosbalt i informativni portal Republic.ru, dok vlada nastavlja da jača pritisak na medije i civilno društvo širom zemlje.

 

Ovim se broj pojedinaca i subjekata u registru „stranih agenata“ popeo na 88.

 

Rusko ministarstvo pravde je 8. oktobra u registar „stranih medijskih agenata“ dodalo više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE).

 

Rusko zakonodavstvo o „stranim agentima“ usvojeno je 2012. godine i više puta je menjano. Njim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bavi političkim aktivnostima – budu registrovane i identifikuju kao „strani agenti“ podvrgavajući se poreskoj kontroli.

 

Kasnije izmene zakona bile su usmerene na medije koji se finansiraju iz inostranstva, uključujući servise RSE na ruskom jeziku. Nekoliko dopisnika RSE je takođe dodato na listu.

 

Predsednik RSE -a Džejmi Flaj (Jamie Fly) osudio je ovaj potez kao još jedan napad na slobodne medije u Rusiji i potvrdio posvećenost ovog medija ruskoj publici.

 

Glavni urednici i izdavači više od 20 nezavisnih ruskih izdanja su u otvorenom pismu 1. septembra zatražili ukidanje liste medijskih „stranih agenata“, predlažući 12 izmena i dopuna postojećeg zakona o „stranim agentima“.

 

Otvoreno pismo je upućeno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, njegovom pres -sekretaru Dmitriju Peskovu i ministru pravde Konstantinu Čujčenku. Kremlj je obećao da će razmotriti apel novinara da se izmeni zakon o „stranim agentima“.

Tagovi

Povezani tekstovi