Rusija i mediji: Istraživačkog novinara terete da je hteo da proda drogu

Za ovo krivično delo je zaprećena kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Golunov je, preko advokata Dmitrija Julaja, poručio da su ga policijci tukli prilikom hapšenja i kasnije u pritvoru, kao i da su odbili da pozovu hitnu pomoć, kako bi sakrili tragove premlaćivanja.

Tvrdi i da su odbili da mu uzmu otiske koji bi mogli da potvrde njegov, navodni, kontakt sa drogom.

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova iz Moskve, međutim, demantuje navode da je novinar pretučen tokom hapšenja.

Moskovska policija je navela i da je inspektor pristao da obavesti rođake novinara o njegovom hapšenju, kao i da su mu otisci prstiju poslati na ispitivanje.

„Sumnja se da ima potres mozga i hematom“

Čikov je saopštio i da je lekar koji je pregledao Golunova utvrdio je da je novinar imao potres mozga, prenosi BBC na ruskom.

„Sumnja se da je Golunovu polomljeno rebro i da je zadobio potres mozga i hematom. Potrebni su mu hospitalizacija i rendgensko snimanje“, napisao je aktivista, citirajući doktora.

Čikov tvrdi i da šef istražne jedinice odbija da primi novinara.

Novinar letonskog sajta Meduza, koji je u više navrata razotkrio korupciju na visokom nivou, uhapšen je u četvrtak, 6. juna na Cvetnom bulevaru u Moskvi.

Međutim, da je u pritvoru otkriveno je tek 12 sati kasnije – rano ujutro 7. juna, kada je inspektor kontaktirao novinarku BBC na ruskom Svetlanu Rojter.

On ju je obavestio da je Golunov zadržan u pritvoru tokom navodnog pokušaja da proda opojnu supstancu mefedron.

Kasnije, odeljenje MUP-a iz Moskve saopštilo je da je kod Golunova pronađeno pet zavijutaka sa praškastom supstancom, a zatim su u njegovoj kući pronađena još tri paketića, smotuljci i vagice.

„Između ostalog, zaplenjen je i kokain, težak više od pet grama“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osnivači Meduze Galine Timčenko i Ivan Kolpakov, insistiraju na tome da je Golunov nevin i da ga nadležni progone zbog novinarskog rada.

„Znamo da je Vanja poslednjih meseci dobijao pretnje, znamo i za tekst koji je pripremao, te možemo pretpostaviti od koga su pretnje“, rekli su u zajedničkoj izjavi.

Tagovi

Povezani tekstovi