Rusija proglasila onlajn medij Moskva tajms za nepoželjnu organizaciju

Print

Onlajn magazin Moskva tajms (Moscow Times), popularan među ruskim iseljenicima, u Rusiji je danas proglašen „nepoželjnom organizacijom“, odlukom glavnog državnog tužilaštva.

 

Odluka je deo razračunavanja vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina sa kritički nastrojenim medijima i opozicijom. Ona znači da Moskva tajms ne sme više da radi u Rusiji, a da svaki građanin Rusije koji sa tim medijem sarađuje rizikuje zatvorsku kaznu do pet godina.

 

Radi se o ozbiljnijoj meri od proglašenja „stranim agentom“, što se Moskva tajmsu dogodilo u novembru i dovelo ga pod pojačan finansijski nadzor, uz obavezu da u svakom javnom oglašavanju vidno ističe oznaku da je „strani agent“.

 

Moskva tajms je redakciju iselio iz Rusije još 2022. godine kada je ta zemlja usvojila zakon kojim se predviđaju oštre kazne za objavljivanje materijala sa navodno diskreditujućim sadržajem po rusku vojsku i rat koji ta zemlja vodi u Ukrajini.

 

Onlajn magazin objavljuje vesti na engleskom i ruskom. Ruskojezična varijanta je blokirana u Rusiji nekoliko meseci pošto je počela invazija te zemlje na Ukrajinu.

 

Uredništvo je povodom današnje odluke ukazalo da će ona dodatno otežati posao novinara Moskva tajmsa, jer one koji rade u Rusiji „izlaže riziku od krivičnog gonjenja a izvore informacija čini još nevoljnijim da daju izjave“.

 

„Odbijamo da se povinujemo ovom pritisku. Odbijamo da budemo ućutkani“, saopštio je Moskva tajms, osnovan 1992. godine kao besplatna novina koja se delila besplatno u restoranima, hotelima i drugim lokacijama na kojima su se u Moskvi posle raspada Sovjetskog Saveza okupljali iseljenici.

 

List je isprva izlazio dnevno, pa je postao nedeljnik, a od 2017. godine više nema štampano već samo onlajn izdanje.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi