Rusija stavila televizijsku novinarku Tatianu Lazarevu na listu terorista

Fotot: Pixabay
Fotot: Pixabay

Ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring u srijedu je uvrstila televizijsku novinarku Tatianu (Tatyana) Lazarevu na listu „terorista i ekstremista“, piše servis Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

 

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je pokrenulo istragu protiv Lazareve po optužbi za opravdavanje terorizma.

 

Optužba proizilazi iz izvještaja Lazareve o ukrajinskim dronovima koji napadaju ruske lokacije.

 

Ministarstvo je prošle sedmice postavilo novinarku na listu osoba koju potražuju ruske vlasti.

 

Lazareva, koja je otvoreno osudila agresiju Moskve na Ukrajinu, dodata je jula 2022. godinu na rusku listu „stranih agenata“.

 

Pobjegla je iz Rusije nakon što je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

 

Među onima koji su ranije uvršteni na listu „terorista i ekstremista“ je i pisac i ratni kritičar Boris Akunjin.

 

Inače, Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrila je u maju predlog zakona kojim se pojedincima sa kontroverznog spiska „stranih agenata“ zabranjuje učestvovanje na izborima.

 

Kako prenosi RSE na engleskom jeziku, taj potez uslijedio je nakon najave pojedinih opozicionih političara i novinara, koji su proglašeni za „strane agente“, da će učestvovati na izborima za Gradsku dumu Moskve u septembru 2024.

 

Prema dokumentu, ruski građani koji su prepoznati kao „strani agenti“ biće lišeni prava da budu birani u federalne, regionalne i lokalne vlasti.

 

Među onima koji su izrazili želju da učestvuju na izborima su upravo Tatiana Lazareva, koja živi u Španiji, novinar Sergej Markelov, opoziciona političarka Elvira Vikhareva i ekonomista Vladislav Inozemtsev.

 

Izvor: Radio slobodna Evropa

Tagovi

Povezani tekstovi