Rusija: Uhapšeno 18 novinara tokom anti-ratnih protesta

efj-logo

Preko 1 300 ljudi, uključujući 18 novinara, privedeno je u sredu u Rusiji, dok su se u 42 grada širom zemlje održavali skupovi protiv vojne mobilizacije koju je predsednik Vladimir Putin proglasio za rat sa Ukrajinom. Evropska federacija novinara (EFJ) zahteva oslobađanje građana koji su mirno demonstrirali kao i novinara koji su pokrivali demonstracije.

 

Prema nezavisnom policijskom monitoru OVD-Info, najmanje 1 328 ljudi, uključujući 18 novinara koje je identifikovao Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU), do sada je privedeno širom zemlje. Većina privedenih bile su žene.

 

Većina privedenih novinara nosila je Press prsluke i imala sa sobom profesionalne novinarske kartice. Neki od njih su brzo pušteni, drugi su dobili kaznene poene, što ih stavlja u opasnost od novčanih kazni i kratkih zatvorskih kazni. Prema OVD-Info, jednog novinara, Denisa Lipa, policija je pretukla u Moskvi kada je pokazao svoju novinarsku kartu.

 

Novinar Artem Kriger, koji je uživo emitovao za SOTA-Vision, uhapšen je, optužen za ometanje saobraćaja i izdat mu je poziv u vojnu kancelariju.

 

„Ovo nije prvi put da smo svedoci da policija novinare koji izveštavaju o protestima tretira kao same demonstrante“, rekao je sekretar kancelarije JMWU Andrej Jvirblis. „Ponekad se to može objasniti neznanjem policajaca, ali ovoga puta je očigledna želja da se suzbije bilo kakva informacija o protestima protiv politike vlasti. Društvo lišeno kanala informisanja liči na organizam čiji su refleksi bola atrofirani. Takva situacija je fatalno opasna“.

 

„Ova ciljana hapšenja novinara od strane policije su masovna operacija cenzure“, rekla je predsednica EFJ-a Maja Sever. „Ruske vlasti očigledno čine sve da sakriju talas protesta u Rusiji. Pozdravljamo rad ruskih novinara koji preuzimaju lični rizik da obaveste javnost o talasu protivljenja ratu u Ukrajini.

Tagovi

Povezani tekstovi