Rusija zabranila rad nezavisne TV ‘Dožd’

dozd

Rusko državno tužilaštvo je proglasilo u utorak, 25. jula, nezavisnu TV stanicu „Dožd“ (Kiša) za „nepoželjnu organizaciju“ i zabranilo joj rad, nastavljajući široki udar zemlje na medije i grupe koje se smatraju pretnjom po bezbednost Rusije.

 

Kancelarija glavnog tužioca je saopštila da je „Dožd širio ekstremistički materijal i diskreditovao vlasti“.

 

Tom odlukom se novinari, osoblje i donatori „Dožda“ izlažu potencijalnim krivičnim prijavama.

 

Redakcija Dožd TV je nakon odluke tužioca isključila sistem donacija za svoju publiku u Rusiji i ukinula onlajn pretplatu sa ruske teritorije na svoje veb stranice i programe na internetu kako bi izbegla bilo kakve posledice po svoju publiku.

 

Dožd, kritičar Kremlja, zatvorio je studio u Rusiji ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini, preselivši se prvo u Letoniju, a zatim u Holandiju.

 

Taj TV-kanal je često izazivao vlasti svojim izveštavanjem o ruskoj opoziciji i kritikom Kremlja.

 

Uklonjen je iz ruskih kablovskih TV-sistema 2014. godine posle sprovođenja kontroverzne ankete o tome da li gledaoci smatraju da je u Drugom svetskom ratu Sovjetski Savez trebalo da se preda tokom nemačke opsade Lenjingrada da bi spasao živote civila.

Od tog slučaja „Dožd“ je program emitovao preko Jutjuba.

Poslednjih godina vlast u Rusiji je napadala pojedince i organizacije kritične prema Kremlju, žigošeći mnoge kao „strane agente“ i proglašavajući neke „nepoželjnim“ po zakonu iz 2015. godine koji je pripadnost „nepoželjnim organizacijama“ proglasio krivičnim delom.

Ove godine, ruske vlasti su proglasile nepoželjnim evropsko izdanje lista Novaja gazeta, čiji je urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir, a tu oznaku je stavila i na Svetski fond za prirodu, Greenpeace i Centar za divlji losos sa sedištem u SAD.

Tagovi

Povezani tekstovi