Ruski hakeri emitovali vojnu paradu iz Moskve na ukrajinskim i letonskim kanalima

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Ruski hakeri uspeli su da prenese vojnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi na nekoliko ukrajinskih i letonskih televizijskih kanala, prenosi agencija dpa.

 

Vojnom paradom obeležena je 79. godišnjica pobede Sovjetskog Saveza nad Trećim rajhom u Drugom svetskom ratu.

 

U Ukrajini su medijska grupa Starlight Media i Inter, javna televizija, te kanali Dim i Apostrophe TV bili meta sajber napada, potvrđeno je na sajtu internet medija Detecor media.

 

U Letoniji su ruski hakeri izveli uspešan napad na televizijskog i internet operatera Baltikom, izjavio je direktor regulatornog tela za medije Ivars Abolins.

 

Ukrajina je tokom rata zabranila emitovanje ruskih programa.

 

Prekidi rada ukrajinskih TV kanala počeli su na samom početku vojne parade u Moskvi kojom se proslavlja sovjetska pobeda nad Hitlerovom Nemačkom.

 

Predsednik Vladimir Putin koristi obeležavanje te godišnjice da predstavi rat u Ukrajini kao nastavak borbe protiv nacizma.

 

Kijev je pokrenuo istragu o današnjem ruskom sajber napadu. Letonija je takođe pokrenula istragu nakon što su ruski hakeri napali stranog partnera odgovornog za medijski sadržaj koji emituje Baltikom.

 

Crveni trg je u četvrtak bio preplavljen ruskim oružjem i specijalnim snagama. Trgom je prošlo 9.000 vojnika i predstavljeno 70 vrsta teškog naoružanja.

 

Sovjetski Savez je izgubio 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, mnogi od njih u Ukrajini, na kraju potisnuvši nacističke snage nazad u Berlin, gde je Hitler izvršio samoubistvo. Crvena sovjetska zastava pobede podignuta je iznad Rajhstaga 1945. godine.

 

Bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke stupila je na snagu 8. maja 1945. u 23.01 i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD se slavi kao „Dan pobede u Evropi“.

 

Tada je u Moskvi već bio 9. maj, koji je kasnije postao „Dan pobede“ u Sovjetskom Savezu u tzv. Veliki otadžbinski rat 1941-45. godine.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi