Ruski novinar osuđen zbog kršenja „zakona o stranim agentima“

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Ruski Gradski sud u Pskovu proglasio je glavnog urednika novina „Pskovskaja Gubernija“ Denisa Kamaljagina krivim za nepoštovanje zakona o stranim agentima.

 

U presudi, izrečenoj u odsustvu osuđenog, navodi se da Kamaljagin, koji je uvršten u registar stranih agenata, nije na vreme podneo izveštaje o svojim aktivnostima Ministarstvu pravde, piše Radio slobodna Evropa.

 

Sud je odlučio da urednika kazni sa 30.000 rubalja (oko 320 eura), a novine na čijem je čelu sa 300.000 rubalja (oko 3.200 eura).

 

I ranije su pokretani krivični predmeti protiv Kamaljagina, kao i bivšeg koordinatora pskovskog medija „Glas“ Vladimira Žilinskog zbog, kako se navodi, izbegavanja dužnosti koje treba da ispune osobe registrovane kao strani agenti.

 

Ovo je već drugi kazneni postupak protiv Kamaljagina. Prethodno je optužen da je više puta diskreditovao rusku vojsku. Prošle godine kažnjen je s 35.000 rubalja.

 

Zakon o stranim agentima u Rusiji donet je 2012. godine i omogućio je Ministarstvu pravde da neprofitne organizacije označi kao strane agente, ukoliko primaju sredstva iz inostranstva za bavljenje političkim aktivnostima.

 

Kriterijumi po kojima se određuju takve aktivnosti nisu jasno definisani zakonom, što vlastima omogućava progon organizacija koje deluju u području obrazovanja, kulture, zdravstva, ekologije i zaštite ljudskih prava.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi