Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Rusko-izraelskom slobodnom novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa “Current time – Aktuelnosti” Romanu Perlu zabranjen je ulazak u Srbiju na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

 

Kako je ispričao Glasu Amerike, po sletanju u Beograd 8. juna zaustavljen je na pasoškoj kontroli i posle osam sati čekanja uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju, u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik.

 

Odmah potom otputovao je sa beogradskog aerodroma.

 

Autora dokumentarca „Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?“, rađenog u okviru serijala „Opasna bliskost“, Romana Perla ruske vlasti su u oktobru 2021. godine označile kao stranog agenta, na osnovu zakona koji je izazvao kritike dela međunarodne zajednice.

 

To je razlog koji je Perla naterao da promeni prebivalište i preseli se u Izrael.

 

Perl kaže da zabrana ulaska u Srbiju na neki način predstavlja demonstraciju ruske meke i diplomatske moći i da je je moguće da ruske vlasti u pojedinim slučajevima mogu da navedu srpske da učine nešto što ruska strana smatra da je potrebno.

 

Ističe, ipak, da veruje da je glavni razlog zabrane njegovo prošlogodišnje privođenje u Beogradu.

 

U Beogradu sam pre godinu dana radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini i jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Tada su nam prišli pripadnici Žandarmerije koji su nam rekli da su su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu gde smo proveli nekoliko sati i zatim su nam rekli da smo slobodni, rekao je Perl.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi