Šabić: Hitno potrebne izmene Zakona o javnom informisanju

Šabić je ukazao u saopštenju da taj rok ističe za nešto više od dve sedmice, te da u protekle dve godine od usvajanja zakona gotovo ništa nije učinjeno na privatizaciji medija čiji su osnivači republika, pokrajina, grad, opština, odnosno ustanova ili preduzeće koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Napominjući da bi ti mediji trebalo da prestanu da rade po isteku roka, Šabić je naveo da rok za njihovu privatizaciju još nije produžen i da to pitanje čak nije ni na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije.

Prema njegovoj oceni, zakonom predviđene posledice prete neredom u pravnom sistemu, egzistencijalnom dramom za zaposlene u javnim glasilima i ozbiljnim ugrožavanjem sistema informisanja, posebno na lokalnom nivou.

Vlada Srbije utvrdila je sredinom ferbuara predlog izmena Zakona o javnom informisanju, kojima je produžen rok za privatizaciju javnih štampanih glasila za godinu dana.

Prema odredbama važećeg zakona, taj rok ističe 22. aprila ove godine.

Produženje tog roka nedavno je zatražilo od Ministarstva kulture Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), navodeći da se sa tim složio i ministar Dragan Kojadinovič.

Prema predlogu NUNS-a, sporna odredba Zakona o javnom informisanju trebalo bi da bude usaglašena sa rokom koji je određen Zakonom o radiodifuziji za radio i televizijske stanice iste osnivačke i vlasničke strukture, a koji ističe 18. jula 2006. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi