ŠABIĆ: NEĆU PODLEČI PRITISCIMA

Ne sumnja da će sa primenom Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja ići jako teško u zemlji Srbiji. Očekuje da će biti državnih funkcionera ili organa vlasti koji neće poštovati taj zakon. Pretpostavlja da će od istih biti pritisaka. Ipak, kandidat za poverenika zaduženog za sprovođenje tog zakona Rodoljub Šabić optimista je i obećava da će građani, a ne vlast, imati centralno mesto u njegovom delovanju.


– Zbog činjenice da je zakon nov, očekujem, ako budem izabran, da se suočim sa problemom zvanim konzervatizam, koji je snažno prisutan u aparatu uprave, znači u ogromnom korpusu koji raspolaže informacijama. Takav mentalitet je dominantan, zbog čega zaposleni u upravi nisu baš uvek raspoloženi da se odazovu pozivu građana i daju sve informacije – izjavio je Šabić u razgovoru za „Blic“. On je dodao da u lomljenju tog konzervatizma očekuje pomoć medija u čijem je interesu da profunkcioniše zakon, te pomoć nevladinih organizacija.


Šabić je ocenio da građani koji porezima plaćaju državni aparat imaju pravo da u svakom trenutku znaju šta radi ta država. On je naglasio da niko ne može da garantuje da se neki organ ili funkcioner neće kriti iza toga da je neka informacija državna tajna.


– Kolebao sam se da li da prihvatim tu funkciju, jer, nažalost, kod nas tranzicija ide jako teško, užasni su otpori, naročito u ovoj oblasti gde postoji monopol nad informacijama, sukob interesa, gde su otvoreni prostori za korupciju – rekao je Šabić, ali i dodao da je dobio uveravanja u vladajućim strukturama da će poštovati zakon. On je poručio da će učiniti sve da se sa primenom ovog zakona ide daleko brže nego, primera radi, sa primenom zakona o sukobu interesa.


– Pretpostavljam da će biti pritisaka, ali nisam od tih koji podležu bilo kakvim pritiscima – podvukao je Šabić. Upitan da li očekuje da će na toj funkciji ostati sedam godina, koliki je mandat poverenika, on je odgovorio da verovatno neće.


– Voleo bih da prvi godišnji izveštaj Skupštini pokaže da je zakon zaživeo. To bi mi bila ozbiljna satisfakcija – rekao je Šabić


N.Č

Tagovi

Povezani tekstovi