Šabić: Saša Janković ne treba da se povuče

sabic-n

[box align=’box-center’ id=’7342′]

Govoreći o slučaju ombudsmana Saše Jankovića, koji je danima tema na naslovnim stranama novina, kaže da je to „mučna priča koja je višestruko štetna i koja treba biti zaustavljena na jedan pravi način – istinom“.

Ja sam tražio dokumenta o oružju, i dobro je što je MUP objavio te podatke i time je demantovana ta tvrdnja da je ono bilo ilegalno, podseća poverenik. On kaže da se do sada, na osnovu podataka, moglo videti da Janković nije bio u stanu u vreme ubistva.

Kako je MUP objavio i neke druge podatke, ja sam pozvao da objavi sve – i podatke o poligrafskom ispitivanju Saše Jankovića, i rezultat parafinske rukavice postradalog, Jankovića i drugih osoba, bez navođenja njihovih podataka, i budući da je vršena revizija, da se objave i rezultati revizije, kaže Šabić.

Na pitanje da li će tražiti da se ispita otkud pojedinim novinama podaci o istrazi iz 90-ih godina, koji su poslužili za napad na Jankovića, Šabić kaže da on uvek brani novinare i da je tajnost novinarskog podatka važna stvar u demokratskom društvu.

Međutim, poverenik upozorava da smo „svedoci, ne samo u ovom slučaju, da cure informacije u vezi sa delikatnim stvarima u neke medije“. To je nedopustivo, kaže Šabić i dodaje da ne mogu postojati ni listovi, ni novinari „miljenici“. Ne mogu da postoje slučajevi da se skine oznaka tajnosti sa nekog predmeta, podatka i dan pre nego što to tužilac objavi, da se informacija pojavi u nekim novinama, ističe Šabić.

Kako je rekao, očekuje od ministra Stefanovića da udovolji njegovom zahtevu u vezi sa podacima koje je tražio u slučaju Zaštitnika građana, i dodaje da mu je juče napisao i pismo.

„Ja nisam opozicionar, ja radim svoj posao“

Šabić je naveo da ga je pre izvesnog vremena pozvala jedna novinarka da uradi intervju sa njim, a povodom toga što je u nekom listu uvršćen među 50 opozicionara. „Ja sam joj rekao: Ali, znate, ja nisam opozicionar, ja sam vlast“, kaže Šabić navodeći da on samo radi svoj posao.

Na pitanje kakva je klima u kojoj radi, kaže da bi morali biti pošteni prema ovoj vlasti i reći da klima nikada nije bila prijatna, jer je ovo tranziciona zemlja. Kroz ceo ovaj period od 10 godina bilo je problema sa shvatanjem da su kontrolna tela tu da pomažu vlast, da kontrolišu vlast, da pomažu ostvarivanju ljudskih prava, kaže Šabić.

Na pitanje da oceni rad vlade u prethodnih godinu dana, kaže da ne bi to radio, jer se on ne bavi politikom, i da to treba ostaviti građanima.

Međutim, navodi da treba biti objektivan i da je ova vlast imala i teško nasleđe. Srbija nekoliko godina posrće pod teretom katastrofalne privatizacije, reforme pravosuđa, i nepošteno je osuditi ih za neki konačni efekat, navodi Šabić.

Međutim, što se tiče sfere zaštite podataka, negativan je efekat i krajnje zabrinjavajući, kaže poverenik, navodeći da je stanje takvo uprkos tome što je više puta upozoravao Vladu.

Tagovi

Povezani tekstovi