Šabić zapretio ostavkom

„Kategorički tvrdim i zalažem sav svoj stručni i profesionalni dignitet, da rešenje koje je predviđeno u članu 45. stav 2. Predloga zakona kojim se potpuno relativizuju ovlašćenja organa nadležnog za zaštitu podataka o ličnosti ne postoji apsolutno nigde u uporednom pravu“, kazao je Šabić u izjavi prosleđenoj medijima.


Prema njegovim rečima, nebitno je da li će zaštitu podataka ličnosti obezbeđivati poverenik ili neki drugi nezavisni organ, već je bitno „da za vršenje funkcije na raspolaganju ima realna ovlašćenja, jer je potrebna prava a ne prividna zaštita“.


„Pojedine države zakonima i rezervama na međunarodne konvencije ponekad ograničavaju prava građana na zaštitu podataka o ličnosti, ali se u odnosu na organ koji obezbeđuje garantovanu zaštitu, nikad i nigde ne predviđaju ovakva ograničenja (…) Usvajanjem rešenja koje nudi mehanizam zaštite koji bi bio ne samo u suprotnosti sa međunarodnim demokratskim standardima, nego i na nivou nižem od onog koji je bio garantovan pre deset godina, proevropska i demokratska vlast poslala građanima i okruženju jednu zaista teško shvatljivu poruku“, naglasio je Šabić.


Takođe, upozorava on, usvajanje rešenja imalo bi za posledicu i višestruku realnu štetu po ljudska prava.


„U tom kontekstu, ostavka aktuelnog poverenika za informacije, do koje bi došlo, a koju sam najavio ne radi ucene ili koketiranja, nego zbog ličnih i profesionalnih principa, najmanje je bitna“, naglasio je Šabić.


Zaštitnik građana Saša Janković prošle nedelje je uputio skupštini 15 amandmana na predlog zakona, među kojima su i dva koja se tiču nadležnosti poverenika. Ombudsman je naveo da je najznačajniji amandman onaj kojim se otklanja mogućnost da organi koji obrađuju podatke o ličnosti, prema svojoj proceni, onemoguće kontrolu nad pravilnošću tog rada, pozivajući se na razloge nacionalne i javne bezbednosti.


R.D.

Tagovi

Povezani tekstovi