Sačuvati RTS od države

Beograd – Uspostavljanje javnih servisa Srbije i Vojvodine najveći je prodor koji smo imali posle 2000 godine na medijskoj sceni. Međutim, zbog potrebe prilagođavanja naše medijske regulative evropskim standardima, treba raditi na izmenama Zakona o radiodifuziji – rekao je juče pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić na okruglom stolu o javnim medijskim servisima i zakonodavstvu.


-Janjić je izjavio da Zakon o radiodifuziji nije loš „ali su se u međuvremenu dogodile tehnološke promene kojima se moramo prilagoditi“. Prema njegovim rečima jedna od ideja je i donošenje posebnog zakona o javnim servisima. Janjić je takođe ukazao da će Ministarstvo uzeti u obzir sva mišljenja medijskih stručnjaka i udruženja pre nego što počne izrada zakona.


Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić naveo je da je Srbija „manje inteligetna ili više korumpirana, pa u raspravi o javnim servisima možete da koristite bilo koji od dva stava“. On je naglasio da je država do sada tri puta pokušala da ukine RTS.


-Prvi put kada je pre pet godina smanjila budžet RTS-a sa 54 na 21 milion dinara. Da nismo napravili rejting, RTSsada ne bi postojao- rekao je Tijanić.


On je učesnicima okruglog stola postavio pitanje  koja država veličine i privrede Srbije može da dodeli šest nacionalnih frekvencija, a da jednom „medijskom biču Božijem pripadnu tri frekvencije, kao i jedna u Beogradu, koja se čuva u tajnosti“.


– Ja sam protiv donošenja posebnog zakona o javnim servisima u ovim okolnostima, jer će to omogućiti državi manipulaciju nad RTS-om – naglasio je Tijanić i ocenio da se zakon o javnim servisima može doneti tek za dve ili tri godine.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi